Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Så här återvinner du julen

I juletider samlar vi ofta på oss mer avfall än vanligt. Det är julklappspapper, snören, värmeljushållare och inte minst transportkartonger från näthandeln. Kanske går något att återanvända? Om inte går det mesta att återvinna! Här har vi samlat tips på hur du återvinner julen.

Återvinn julen

Presentpapper och snören sorteras olika

Presentpapper, kartong och wellpapp sorteras som pappersförpackningar medan snören, tejp, etiketter och kuvert ska läggas i soppåsen som går till förbränning. Även julkorten ska läggas i soppåsen.

Pilla bort vekeshållaren på värmeljusen

Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på våra kretsloppscentraler. Tänk på att ta bort den lilla vekeshållaren från värmeljuset innan du lägger både värmeljuskoppen och vekeshållaren i metallbehållaren. Koppen består av aluminium och vekeshållaren av järn och om dessa inte separeras blir det problem i metallåtervinningen.

Julgranen

Helgen den 9-10 januari ställer Nacka vatten och avfall ut containers på 12 platser runt om i Nacka. Här är hushållen välkomna att lämna sina julgranar. Läs mer här om julgransinsamlingen i Nacka.

Du kan även lämna din gran till någon av våra kretsloppscentraler i Boo, Älta och Östervik. Trasig julbelysning sorteras som elavfall medan glitter och trasigt julgranspynt ska läggas i vanliga soppåsen.

Fyrverkerier

Avfyrade fyrverkeripjäser läggs i soppåsen. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av. Fyrverkeripjäser som inte fyrats av lämnas till polisen eller en återförsäljare.

Fler sorteringstips från Nacka vatten och avfall hittar du här.

Ökad kapacitet på återvinningsstationerna

Fram till mitten av januari höjer Förpacknings- och tidningsinsamligen (FTI) beredskapen på återvinningsstationerna med ökat antal behållare samt tätare tömningar och städningar. På FTI:s webbplats hittar du information om när FTI tömde och städade stationerna och när de gör det nästa gång. På sidan för tömnings- och städtillfällen kan du enkelt anmäla behov av tömning och städning eller rapportera andra fel. Du kan också använda FTI:s formulär för felanmälan.

Glöm inte att platta ihop dina förpackningar. Då blir de lättare att transportera för dig samtidigt som du hjälper till att förhindra att behållarna blir överfulla.

PackaSmart-777X290.jpg

Tack för att du återvinner julen!

Sidan uppdaterades: