Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Återbruksmaterial och böcker får nytt liv via skolor och förskolor i Nacka

Ett tiotal skolor och förskolor fick igår möjligheten att hämta kostnadsfritt återbruks- och skaparmaterial som sorterats ut via ett lyckat samarbete mellan Nacka vatten och avfall, Humanbridge och Youth & Care.

Sedan tre år tillbaka erbjuder vi skolor och förskolor möjligheten att hämta material som sorterats ut från våra kretsloppscentraler. Denna gång skedde utlämningen på ett coronasäkert sätt via vår lastkaj.

- Det är så kul att vi fortsatt kan stötta skolor och förskolor med kostnadsfritt återbruksmaterial, säger Emma Martinelle, projektledare på Nacka vatten och avfall. Igår hämtade även arbetsledare från Nacka kommuns skolgårdsprojekt material, vilket vi är extra glada för säger Emma vidare.

skolgardsprojektet-utlamning-777x290.jpg

Material får nytt liv

För att ta tillvara på ännu mer material som kommer in till våra kretsloppscentraler lämnar Nacka vatten och avfall ut kostnadsfritt återbruks- och skaparmaterial till skolor och förskolor cirka fyra gånger per år. Målet är att ge skolor och förskolor i kommunen tillgång till giftfritt återbruks- och skaparmaterial som kan få nytt liv i barns och elevers händer. Projektet är ett samarbete mellan Nacka vatten och avfall och våra samarbetspartners Human Bridge och Youth & Care.

Återbruks- och skaparmaterial som lämnas ut är exempelvis träklossar, pussel, snäckor, kulor, träleksaker, pärlor, tyger, spel och böcker. Materialet är bland annat sådant som inte kan säljas vidare i butik och som sorterats ut av personer som arbetstränar.

Vid utlämningstillfällena informerar vi om vad för material som är giftfritt i enlighet med Nacka kommuns mål: Giftfria förskolor. För att sätta återbruket i relation till förskolans- och skolans läroplan försöker vi vidare ge inspiration och förslag på nya användningsområden.

- Pedagoger som vi pratar med säger att skapande med återbruk bidrar till kreativa samtal, där idéer och tankar byter ägare, nya uppfinningar görs och där hjärnan tränas i att tänka nytt. För ett hållbart samhälle är det förmågor som är oumbärliga, säger Emma Martinelle.

Läs mer här om projektet med återbruk- och skaparmaterial till skolor och förskolor.

Fler utlämningstillfällen i höst

I höst bjuder vi in till två nya utlämningstillfällen. Läs mer och boka här.
Eventuellt kommer ytterligare datum att bokas in. Håll utkik på vår webb.

Sidan uppdaterades: