Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Augusti

Lämna din fallfrukt på kretsloppscentralen

Hinner du inte göra mos och saft av all frukt i trädgården? Lämna din fallfrukt till någon av våra kretsloppscentraler i Boo, Älta eller Östervik fram till och med 30 december.

Vi gör biogas och biogödsel av din fallfrukt

Vad gör du med din fallfrukt som blir över? Lämna den till någon av våra kretsloppscentraler i Boo, Älta och Östervik så gör vi biogas och biogödsel! All form av fallfrukt, som t.ex. äpplen, päron, plommon och körsbär, är du välkommen att lämna. Fallfrukten läggs i behållaren märkt "Fallfrukt".

Du kan lämna fallfrukt på våra kretsloppscentraler mellan 1 juli och 30 december.

Annat trädgårdsavfall som t.ex. gräsklipp, ris, kvistar, löv och blommor kan du också lämna på våra kretsloppscentraler eller beställa ett abonnemang så hämtar vi det hos dig. Läs mer om hur du tecknar ett abonnemang här.

Visste du att

  • Antalet rådjur, älgar och råttor minskar i villaområdena om vi hjälps åt att plocka bort fallfrukten.
  • 10 kg äpplen räcker för att en biogasbil ska kunna köra över 1 mil.
  • Biogödsel minskar behovet av att importera konstgödsel, vilket minskar utsläpp av växthusgaser från produktion och transport.
  • Det går även bra att lägga fallfrukt i matavfallskärlet. Tänk dock på följande: lägg gärna äpplena i matavfallspåsar för att hålla kärlet fräscht (rengör annars oftare), sprid ut mängden fallfrukt mellan tömningarna - är kärlet för tungt kan det gå sönder vid tömning.
  • Allra bäst är så klart att själv ta tillvara på fallfrukten eller ge bort till andra.
  • Kör du en bensindriven bil och vill klimatkompensera bilresan till Kretsloppscentralen? Är resan längre än fem kilometer behöver du då lämna in minst tio kilo fallfrukt.

Har du några frågor? Välkommen att kontakta oss på Nacka vatten och avfall!

Kundservice (e-post)

Kundservice (e-post)

Nacka vatten och avfall AB

08-718 90 00

Sidan uppdaterades: