Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Sommartips för dig som sorterar matavfall

När det är varmt ute ökar risken för lukt och fukt i matavfallskärl. Här får du några enkla tips på hur du hanterar ditt matavfall för att undvika detta.

Undvik blött matavfall

Låt blött matavfall rinna av i vasken och lägg gärna lite hushålls- eller tidningspapper i påsens botten. Tänk även på att alltid använda den särskilda påshållaren så att matavfallet luftas. Saknar du påshål­laren kan du hämta en avgiftsfritt på Boo, Älta eller Östervik kretsloppscentral.

Slå in matavfall som luktar eller lägg det i frysen i väntan på sophämtning

Matavfall som luktar mycket, till exempel räkskal och fiskrens, kan slås in i lite tidningspapper innan det läggs i den bruna påsen. Ett annat alternativ är att förvara fiskrens och räkskal i frysen fram till tömningsdag.

Förslut påsen ordentligt

Fyll inte den bruna påsen helt. Då kan du kan rulla ihop överdelen på påsen innan den läggs ned i kärlet. Det är viktigt att inget löst matavfall hamnar i kärlet.

Låt kärlet stå i skugga

Ställ kärlet så skuggigt och svalt som möjligt.

Rengör kärlet

Spola av kärlet med vatten vid behov och spraya gärna med ättikslösning på kärlets kanter och i botten för att hålla flugorna borta. Du vet väl att du även kan beställa rengöring direkt via vår kundservice?

Byt påsar ofta

Byt till en ny matavfallspåse minst var tredje dag.

Fler tips och information om matavfallsinsamlingen hittar du här.

Tack för att du sorterar matavfallet!

Sidan uppdaterades: