Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Ungdomar lyfter kläders miljöpåverkan

Fyra tjejer från Mediagymnasiet har i samarbete med Nacka vatten och avfall under hösten arbetat med att ta fram fakta och bilder som visar på kläders miljöpåverkan. Kampanjen har de valt att kalla ”Framtiden är begagnad” och deras bilder och en film har visats på Nacka kommuns Instagramkonto.

Elever med stort miljöintresse

Tilde, Atta, Niki och Tilda går sista året på Mediagymnasiet. Tillsammans har de varit med och startat upp en miljögrupp på skolan och de har ett starkt miljöintresse. När de fick uppgift att skapa en digital kampanj i skolan nappade de direkt på idén från Nacka vatten och avfall att uppmärksamma klädkonsumtionens miljöpåverkan i samband med Europa minskar avfallet. "Det är kul att få göra en kampanj på riktigt och speciellt en kampanj med så viktigt budskap", berättar Niki Warden.

Europa minskar avfallet

Runt om i hela Europa uppmärksammas just nu avfalls miljöpåverkan i syfte att väcka allmänhetens intresse för att minska avfallsmängderna. ”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som har pågått under sista veckan i november sedan 2009. Fokus inom projektet är att förebygga avfall och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Årets tema är utbildning och kommunikation.

Svenskt fokus på textilier

Avfall Sverige är nationell samordnare av kampanjen och har i år valt att fokusera på textilier. Nyproduktion av kläder och textilier sliter hårt på jordens resurser och miljöpåverkan finns i hela kedjan från råvaruproduktion, textiltillverkning, distribution och användning innan du till slut gör dig av med kläderna. I Sverige är klädkonsumtionen den 4:e största källan till hushållens CO2 utsläpp.

Mer information och tips hittar du på Textilsmart. Ett initiativ från Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen.

fakta-kladavfall_700x700.jpg

Du kan göra skillnad!

Svenskars textilkonsumtion ökar och varje person köpte i genomsnitt 14 kg textil under 2018. Tilde, Atta, Niki och Tilda har i sin kampanj gett flera tips på hur du kan bli textilsmart och minska din miljöpåverkan från klädkonsumtion. Bland annat genom att vara kreativ och göra om dina kläder eller köpa second hand. Många nackabor har varit positiva till kampanjen. Alla inlägg går att se på Nacka kommuns Instagram. Nedan ser du deras film från kampanjen.

Kläder som samlas in återanvänds eller återvinns

I Sverige slänger vi i genomsnitt 7,5 kg kläder per person varje år. De ideella organisationerna Myrorna, Human Bridge och Emmaus har insamlingsbehållare utställda på olika platser i kommunen, bland annat vid flera av återvinningsstationerna. Här kan du även lämna trasig textil (dock ej blöt, illaluktande eller smutsig). Du kan även lämna kläder och textil till våra kretsloppscentraler i Boo, Älta och Östervik.

Tack för att du är textilsmart för vår livsmiljö!

Sidan uppdaterades: