Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Lena - en del av Tsgeredas nya liv

Lena och Sture är pensionerade läkare och bor i en villa i Älta. I entréplanet ligger en fristående lägenhet på 38 kvadrat. Där bor 25-åriga Tsgereda sen i början av mars.

- Sture och jag har jobbat mycket utomlands, i bland annat Peru och Sydafrika. Vi har fått se lite grann av världen, hur det fungerar och hur det inte fungerar. Vi är tacksamma över att vi har det så bra här i Sverige och vill gärna hjälpa dem som kommer hit på flykt.

Hur kommer det sig att ni blev hyresvärdar?

- Vi hade en lokal för egen verksamhet här i huset och vi tänkte att varför gör vi inte om det till en fristående lägenhet med möjlighet att hyra ut? Vi har tidigare haft en kvinna från Iran inneboende hos oss och för henne har det gått jättebra, hon har fått jobb och trivs bra. Så när hon flyttade härifrån till ny lägenhet i december ringde jag kommunen och undrade om det fanns möjlighet att hyra ut lägenheten till en nyanländ.

Från Eritrea till Nacka

Tsgereda kom från Eritrea till Sverige för två år sedan. Hon kom hit själv, utan familj och vänner och kände ingen i Sverige sen tidigare. Tsgereda bodde i Norrköping tidigare men har nu fått uppehållstillstånd och blivit kommunplacerad i Nacka.

Lena och Sture och Tsgereda har redan fått en fin relation och ses nästan dagligen.
Tsgereda kommer upp till oss på kvällarna, hon kan komma och gå som hon vill, säger Lena. Allt är frågan om det finns tid, ork och lust men jag tror det är viktigt att man är intresserad om man har någon som bor hos sig. Om man inte känner någon kan det bli ensamt.

- Jag trivs i Nacka, mycket bättre än i Norrköping, säger Tsgereda.

Fullt fokus på svenska

Tsgereda vill gärna studera till undersköterska vilket är roligt för Lena och Sture som själv har arbetat inom vården.

- Vi tog kontakt med en skola i Nacka som ger utbildningar till undersköterska men vi förstod att man måste lära sig svenska språket först, säger Lena.

Tsgereda vet att språket är viktigt och förutom SFI i skolan i Sickla pluggar hon tillsammans med Lena eller Sture varje eftermiddag.

- Utbildningen genom SFI är bra, säger Lena. De beskriver till exempel varför vi betalar skatt, vår syn på kvinnor och barn och rättigheter och skyldigheter som medborgare. Men också små kulturella inslag, som till exempel vad en majblomma är, säger Lena.

Grönsaker och självförtroende

Lena och Sture har presenterat Tsgereda för grannarna i Älta och Tsgereda har träffat parets barn och alla fem barnbarn.

- De är jättesöta, säger Tsgereda

Vad gör du fritiden?

- På fredag är det middag för oss som läser på SFI, alla ska ta med en egen maträtt, säger Tsgereda. Men skulle gärna vilja lära mig simma och cykla.

- Igår satte vi lite frön, morötter och sallader, säger Lena. Jag och Tsgereda har ett varsitt land.

Tsgereda är glad över att vara inneboende hos Lena och Sture och ser fram emot en framtid i Nacka.

- Mitt självförtroende har blivit mycket bättre sen jag kom hit, säger Tsgereda.

- Sture brukar säga till Tsgereda att man måste tro att man själv är bäst, "Jag duger, jag är bra", säger Lena.

Är du intresserad av att hyra ut en bostad?
Här finns intresseanmälan!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nacka växer och vi blir fler som bor och verkar i Nacka. Fram till 2030 ska vi bli 140 000 Nackabor. Att vi blir fler beror på ökad inflyttning, att människor vill studera och arbeta här och att fler barn föds.

En del av våra nya invånare är nyanlända som har fått uppehållstillstånd. Till dem erbjuder kommunen språk, introduktion till jobb och en första bostad för att snabbt komma in i samhället.

Tillsammans med näringsliv, organisationer, föreningsliv och privatpersoner i Nacka verkar vi för en långsiktig och lyckosam integration av Nya Nackabor i samhället.

Läs mer om mottagandet av nyanlända i Nacka

Sidan uppdaterades: