Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Julhälsning och summering av 2017

Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör, summerar året som gått.

Hej!

Det har gått drygt fyra månader sedan jag startade som tillförordnad arbetsmarknadsdirektör. Hösten har varit intensiv med många nya bekantskaper och erfarenheter för mig personligen, och med högt tryck i verksamheten under Arbets- och företagsnämnden. Här följer ett axplock av allt det som har hänt under året:

Fram till 20 november har 334 nyanlända kommit till Nacka genom anvisning, och för tredje året i rad har vi lyckats erbjuda en bostad att hyra åt var och en. Ett mycket positivt tillskott till våra bostäder var inhyrningen av 48 före detta ungdomslägenheter i Finnboda, som har gett flera unga och små familjer en ändamålsenlig och trevlig första bostad i Nacka. Läs gärna mer om det i HSB:s medlemstidning.

Kommunen ansvarar i dag för cirka 260 ensamkommande barn, varav hälften bor i Nacka. De allra flesta ungdomarna går introduktionsprogrammet i Nackas gymnasieskolor och de ungdomar som beviljas uppehållstillstånd erbjuds en lämplig bostad fram till den dag de fyller 21 år. Vi har flera boendealternativ som till exempel familjehem, HVB-hem, stödboende och träningslägenheter. Det är glädjande att ungdomarna själva har svarat positivt i vår enkät om hur de ser på sin egen situation och sina förutsättningar. Nästan alla höll med om påståendet ”Jag ser en bra framtid för mig”.

I september var det öppet hus på vår nya mötesplats, Meeting Point Nacka, i Orminge centrum där vägen till jobb är i fokus. Här vill vi samla olika aktiviteter på vägen till jobb, som till exempel karriärvägledning och möte med Arbetsförmedlingen, inspirationsföreläsningar, utbildningar och hjälp med att skriva CV. Kom gärna förbi och hälsa på!

Efter en lärorik pilotperiod blev Entreprenörshubben i juni 2017 en permanent insats efter beslut av arbets- och företagsnämnden. Under hösten har fokus varit både på verksamhetens långsiktiga utveckling samt på flera deltagares idéer inom sociala arbetsintegrerade företag.

Nacka kommun och Arbetsförmedlingen har tillsammans med våra jobb- och utbildningsexperter utvecklat nya jobbspår, paketerade insatser med vuxenutbildning och praktik, för bland annat nyanlända. De första utbildningarna startar efter nyår och arbetsgivare som har rekryteringsbehov ingår i samarbetet. Målet är att 500 personer får ett arbete innan årsskiftet 2018/2019.

I april digitaliserades ansökan om ekonomiskt bistånd och hittills ansöker omkring 70 procent digitalt. Den nya ansökan gör det enklare för kunderna och handläggningen blir mer effektiv. Vi tar nu nästa steg med att införa den senaste tekniken genom automatiserad handläggning. Mer information kommer nästa år!

Under året har vi sett många fina initiativ med viljan att skapa möten mellan etablerade och nya Nackabor, varav Good Talents, Kompis Sverige, Öppen dörr, Rotarys mentorprogram och Svenska med baby är några. Och i september skapades många nya kontakter när femton fritids- och kulturaktörer i Nacka mötte ett hundratal nyanlända Nackabor och ensamkommande ungdomar på en fritidsmässa i stadshuset.

Jag har förmånen att arbeta med kompetenta och engagerade personer som brinner för vår verksamhet och som möter utmaningar med mod och uthållighet, både internt och externt. Att arbeta med etablering, bistånd, karriärvägledning och integration är att skapa en plattform där människor kan utvecklas och bidra till vårt gemensamma samhälle. Det sätter lite extra guldkant på vårt uppdrag inom arbets- och företagsenheten och etableringsenheten!

Stort tack till alla medarbetare, kollegor och förtroendevalda inom kommunen, våra jobb- och utvecklingsexperter, våra samarbetspartner, våra civilsamhällesorganisationer och volontärer och våra aktiva engagerade medborgare för gott samarbete under hösten. Jag hoppas att ni alla får precis en sådan jul som ni önskar!

Nu laddar vi batterierna och ses igen 2018!

Hälsningar Frida Plym Forshell

Sidan uppdaterades: