Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka landets tredje bästa företagskommun

Nacka är en av landets bästa kommuner att starta och driva företag i. Det visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet.

- Vi har haft särskilt fokus på att exponera Nackas fördelar och attraktion ur ett näringslivsperspektiv. Vi har blivit betydligt bättre på att skapa förståelse för hur viktigt näringslivet är för att hela lokalsamhället Nacka ska kunna utvecklas ännu mer, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör i Nacka.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av det lokala företagsklimatet. Rankningen baseras på en företagarenkät tillsammans med officiell statistik.

Företagens åsikter väger tungt

- Det är ett väldigt fint resultat i Nacka. Bra jobbat i Nacka kommun, säger Maria Cederholm, biträdande regionchef Stockholm för Svenskt Näringsliv.

Foto på Mats Gerdau, Maria Cederholm och Anders Börjesson Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen är företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen. Den enskilda fråga där Nacka har förbättrat sig mest under det senaste året är hur lätt företagen bedömer att det är att rekrytera medarbetare med relevant kompetens.

"Framtidstro finns i Nacka"

- Det viktigaste är att skapa framtidstro och bra förutsättningar så att företagare vågar satsa i Nacka. Den framtidstron finns verkligen, vi planerar för tunnelbana, 20 000 nya bostäder, 15 000 nya arbetsplatser och inte minst nya attraktiva stadsmiljöer, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning har sammanlagt 31 400 företag deltagit, varav 139 företagare i Nacka, som representerar många olika sektorer, till exempel företag inom bygg, transport, utbildning, vård och omsorg och handel.

Tillgång på bostäder viktigt

Den viktigaste faktor som företagen lyfter fram för att företagsklimatet skulle kunna öka ytterligare i Nacka är tillgången på bostäder.

- Ökad tillgång till bostäder hamnar i topp i många kommuner när det gäller de viktigaste åtgärderna för att öka företagsklimatet ytterligare. Det gäller även för Nacka. Det hänger definitivt ihop med kompetensförsörjningen. Företagens medarbetare vill ha någonstans att bo, och gärna i närområdet, säger Maria Cederholm på Svenskt Näringsliv.

- Det är jättemånga som har jobbat hårt och bidragit till att vi förbättrar oss så här. Vi tar den här rankingen på allvar. Vi tittar på varje del, sen ska vi klättra vidare steg för steg, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Här finns Svenskt Näringslivs ranking om företagsklimatet i Nacka. Och läs vad företagare i Nacka säger om förutsättningarna för att driva företag.

Sidan uppdaterades: