Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nyckelviken öppnar dörrar till arbetslivet

Nacka Hälsoträdgård är en naturbaserad förrehabilitering för ungdomar och vuxna. Hit kommer personer som behöver rehabilitering för att komma vidare i arbete. Trädgården och skogarna i Nyckelviken används som ett verktyg för att återfå hälsan.

– Det händer något när vi är i naturen, vi börjar må bra! Forskning har visat att våra stresshormoner minskar i blodet och att naturupplevelser sänker stressnivån mer än några andra kända mediciner. Efter bara fem minuter sänks både pulsen och blodtrycket, säger Micka Hahne, hälsopedagog och initiativtagare till Hälsoträdgården.

Kravlöst och naturnära

Under tre förmiddagar i veckan träffas deltagarna i Ektorps centrum och promenerar tillsammans med Micka och Louise Lindgren, arbetscoach i Nacka kommun, ner till Nyckelviken. Deltagarna är i olika åldrar, men alla är över 18 år.

– Vissa deltagare har inte orkat vara med i ett socialt sammanhang på mycket lång tid, då är det en utmaning att bara ta sig till Ektorp, berättar Louise.

När de kommer fram till Nyckelviken fikar de tillsammans för att sedan ta itu med dagens arbetsuppgifter. Det finns alltid flera aktiviteter att välja mellan, till exempel trädgårdsskötsel, skapande verksamhet eller att plocka äpplen när det är höst.

– Ibland är det någon som inte orkar delta i en aktivitet, och då får det vara så. Det viktigaste är att man kommer hit, säger Micka.

Att vilja och orka

Ulrika deltog i Hälsoträdgården för tre år sedan. Ulrika mådde inte så bra just då vilket ledde till att hon var borta mycket från skolan.

– Och när jag väl orkade gå dit frågade alla var jag hade varit. Det var jobbigt att svara på och gjorde att det blev ännu tuffare att ta sig till skolan.

Ulrikas mamma tog kontakt med familjeenheten på Nacka kommun och kom därigenom i kontakt med Micka Hahne. Micka lotsade in Ulrika i ungdomsprojektet Ung och Aktiv som drevs av Nackas samordningsförbund.

– På Ung och Aktiv fick jag bättre förståelse för mig som person. Att min vilja var hög men att min ork var låg.

Självförtroende och framsteg

Efter Ung och Aktiv blev Ulrika sämre igen. Men hon har hon en mamma som vägrade att ge upp, och som tog kontakt med Micka igen. Då hade Micka startat upp Hälsoträdgården och Ulrika var välkommen dit. På Hälsoträdgården fick Ulrika tillbaka sitt självförtroende.

– Jag förstod att det inte passar mig att gå en utbildning på ett vanligt gymnasium. Jag upptäckte också att jag uppskattar trädgårdsarbete och att jag vill bli arborist.

Idag studerar Ulrika en yrkesförberedande kurs som ska ge henne en grund för trädgårdsyrket. Hon har hunnit gå en termin och trivs bra. Och ett mål har hon redan nått, att ta körkort.

– Det är den största grejen som hänt i mitt liv och ett bevis på att jag kan, säger Ulrika.

Vill du komma i kontakt med Hälsoträdgården?

Kontakta Micka micka.hahne@nacka.se eller Louise louise.lindgren@nacka.se

Sidan uppdaterades: