Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nacka först ut med Huskurage

Fåglarna kvittrar, några barn leker på gatan och i grannhuset håller någon på att putsa sina fönster. Det är lugnt och ganska tyst i de flesta bostadsområden. Till synes harmoniskt. Men vi vet att många far illa i sina egna familjer och i sina egna hem.

Kanske har du själv någon gång hört ljud inifrån grannen och blivit obehaglig till mods, men ändå inte gjort något. Det här vill vi ändra på. Därför går Nacka kommun med i Huskurage.

Huskurage är ett pilotprojekt från polisregion Stockholm. Genom lappar i trappuppgångarna och utskick till boende ska kommuninvånarna bli mer uppmärksamma och agera om de misstänker att en granne utsätts för våld.

Kan göra skillnad mellan liv och död

Tidigare har bostadsbolag gått med, men nu blir Nacka första kommun att gå med i Huskurage, tillsammans med Värmdö och Tyresö.

– Många gånger har jag utrett ärenden där grannar gjort hela skillnaden och varit skillnaden på liv och död genom att knacka på och ringa polisen. Det finns också många tragiska öden där grannar inte agerat och att människor fått sätta livet till på grund av det, säger Nina Rung, projektledare för Huskurage.

Information i trappuppgångar

Senare i sommar kommer Nacka kommun att sätta upp lappar i de flesta flerbostadshus i kommunen för att skapa uppmärksamhet kring frågan.

- Det är jätteviktigt att var och en av oss vågar fråga och säga till om vi misstänker att någon utsätts för våld. Jag hoppas och tror att Huskurage kommer att bidra till att alla ska känna sig trygga i sitt eget hem, säger Marie Haesert, planerare och utvecklare inom folkhälsa på Nacka kommun.

Med Huskurage i bostadshuset vet utsatta att de kan få hjälp och de som utsätter vet att de inte får fortsätta utöva våldet i det tysta. De vet det eftersom grannarna kommer att ingripa och agera. Grannarna vet att med en dörrknackning och ett samtal kan de förhindra fortsatt våld och stoppa det pågående våldet.

Som granne önskar vi att:

  • Att du ringer polisen om det är en akut eller hotfull situation.
  • Att du tar hjälp av någon annan i huset om du behöver stöd.
  • Att du ringer på hos den du är orolig för och hör efter hur det är.

Att knacka på och gå därifrån (för att ringa polisen) kan avbryta våldet och rädda liv!

r kan du ladda ner en PDF som du kan skriva ut och sätta upp i ditt trapphus eller i ditt område. huskurage-policy.pdf (PDF-dokument, 289 kB)

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.