Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Januari

Integration – inget långskott för Futebol dá Força

Fisksätra blev en del av Idrottsgalan som direktsändes i SVT. Det nyinstiftade priset Årets Peppare gick till Futebol dá Força, som har ett av sina lag i Fisksätra. ”Det känns häftigt att få bekräftelse och uppmärksamhet för det fantastiska arbete som alla våra ledare gör runtom i landet”, sa grundaren av Futebol dá Força Cecilia Andrén Nyström, efter prisutdelningen.

Futebol dá Força är en volontär organisation som utbildar kvinnliga ledare och vill stärka unga tjejer genom fotbollen. Varje torsdag klockan tre är det full rulle i Fisksätra sporthall. Då har ett 20-tal tjejer träningstid. På vintern håller de till i sporthallen och på sommaren flyttar de utomhus. Futebol dá Força betyder ”fotboll ger styrka” och de arbetar med att stärka såväl ledare och spelare som samhällen. Och det var nog det som uppmärksammades av organisationen GEN-PEP som ligger bakom priset Årets Peppare.

Med på galan var också Lina Lindfors, projektledare på Fisksätra Folkets hus, tillika tränare för Futebol dá Forças lag i Fiskis.

– En fantastisk kväll då jag, och grundaren Cecilia samt Aleksandra Guzik som spelar i laget närvarade. Med Carolina Klüft vid bordet, och omringade av Sveriges elitidrottare var det verkligen en kväll att minnas. Speciellt då prins Daniel kom och hälsade på oss, säger Lina Lindfors och fortsätter:

– Det var framförallt jätteroligt att kunna ge denna upplevelse till Aleksandra, som med stora ögon följde showen där bland andra Danny Saucedo och Zara Larsson uppträdde. Det var bara lite synd att de yngre spelarna och resten av laget inte kunde vara med på Idrottsgalan, tycker Lina.

Men de blev kompenserade genom att de fick en egen "minigala" efteråt hemma i Folkets hus istället, då de tittade på utdelningen av priset på tv, och på filmen Finalist i Årets Peppare 2017 som sågs av tre miljoner svenskar under galan.

– Vi firade tillsammans, åt glass och delade ut små goodie-bags som vi själva hade ordnat, säger Lina. Cecilia var också på plats liksom DN, som kom för att göra reportage.

Startade i Mocambique

Historien börjar i Mocambique för fem år sedan då Cecilia Andrén Nyström, eller Cissi som hon kallas, startade föreningen och landets första Futebol dá Força-lag för tjejer. Idén var att utbilda kvinnliga ledare för att främja unga tjejers fysiska och psykiska hälsa, och att uppmärksamma varje individ. Idag finns det cirka 160 ledare runt om i Sverige med över 1000 aktiva spelare samt ungefär 380 ledare i Afrika med cirka 4500 aktiva spelare.

Berätta mer om Futebol dá Força. Vad är det som är så speciellt med er?
– Futebol dá Força vill vara en inslussning till föreningslivet, och fotbollen är ett medel att nå andra, sociala mål. Huvudorganisationens uppgift är att rekrytera och utbilda unga kvinnliga fotbollstränare, och utbildningen har tre huvudspår: sex/samlevnad och relationer, fotbollstränarutbildning samt ledarutbildning. Det är mycket bra utbildningar som även är personligt utvecklande för våra ledare och meriterande att ha på sitt CV, säger Lina. Hon passar på att berätta att de nu letar efter en fotbollstränare/ledare till sina öppna träningar i Fiskis.

– Vi söker en tjej mellan 17 och 25 år. Träningen är på torsdagar mellan klockan 15 och 16, och sedan fika i en timme efteråt uppe i Folkets hus. Man behöver inte ha någon förkunskap som tränare, utan får som sagt utbildningen via organisationen. Alla som är intresserade kan mejla till mig på lina@fisksatrafolketshus.se så ska jag berätta jag mer, säger Lina.

En fördel med Futebol dá Forças träningar är att det är väldigt lätt att delta på dem. Ekonomi får till exempel inte vara en sådan sak som gör att man inte kan vara med. Och till skillnad från serielag där barnen ofta är uppdelade i åldrar, så är alla tjejer välkomna.

– I vårt lag är tjejerna för närvarande mellan 8 och 13 år, men det är lite olika i olika lag. Vi tar aldrig några avgifter, och här behövs inga förkunskaper. Vi spelar ofta barfota ifall en del av oss inte har skor. Fokus på våra träningar är bara att ha roligt och att få röra på sig, säger Lina.

Goda förebilder

Efter träningarna går man upp till Folkets hus och fikar och pratar i en timme. Samtalen handlar ofta om vardagen, relationer och rätten till sin egen kropp. Viktiga saker att prata om för unga tjejers fysiska och psykiska välmående och utveckling till fria individer. De äldre tar hand om de yngre vilket skapar goda cirklar och fina förebilder i gruppen. Lina är en vuxen förebild för de äldre tjejerna och de blir i sin tur en förebild för de yngre.

Lina har själv spelat fotboll sedan sexårsåldern och har mycket kontakter inom sport- och föreningsliv. Ibland ordnar hon insamlingar av begagnade skor och annan utrustning, men de får också hjälp från sponsorer till utrustning och fika.

Vill inte killar också vara med och spela med er?
– Jo, men Futebol dá Força är bara för tjejer. Många killar är intresserade, men jag har sagt att de kan gå ihop och starta ett eget lag om de vill. Det är bara att komma med förslag så kanske det går att ordna ett lag i till exempel Fisksätra IF för dem, säger Lina.

– Killar har vanligtvis fler lag att välja på men tjej/damfotboll är inte lika stort, och man måste jobba mer aktivt för att starta dessa lag. Fotboll är en sport för alla, och tjejer ska ha samma möjlighet att spela som killar. Då tjejer får mindre plats i vårt samhälle behöver vi lyfta dem och visa att vi kan, vill och är precis lika viktiga som killarna, avslutar hon.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GEN-PEP är en icke vinstdrivande organisation med visionen att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. GEN-PEP lanserades under Almedalsveckan 2016.

Prins Daniel delade ut priset med följande motivering:
"Med engagemang, kunskap och stort hjärta peppar och inspirerar de över tusen unga tjejer runt om i Sverige. De skapar utrymme och möjligheter för tjejer att hitta sin rörelseglädje och därigenom stärka sin fysiska och psykiska hälsa. För sitt långsiktiga och hängivna arbete med barn och ungas hälsa tilldelas organisationen Futebol dá força Årets Peppare 2017. "

Sidan uppdaterades: