Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nästa steg för bostäder i Bergs gård

Nacka kommun arbetar för fullt med att planera och skapa Nacka stad. En av stadsdelarna är Bergs gård, ett område som ägs av kommunen men som i 60 år upplåtits med tomträtt till Circle K, som använder området för att lagra bränsle. Nacka kommun har sagt upp tomträttsavtalet, men Circle K vill ha kvar sin verksamhet på platsen. På måndagen inleds rättegången som ska avgöra om kommunen har tillräckliga skäl för uppsägningen.

Den 60-åriga tomträttsperioden för Bergs gård löper ut den 31 december 2018. Nacka kommun har under lång tid planerat för bostäder och verksamheter i Bergs gård. Därför har kommunen sagt upp Circle K:s avtal.

Bergs gård en del av Nacka stad

Genom Tunnelbaneavtalet med staten och Stockholms läns landsting har kommunen tagit ansvar för att bygga 13 500 bostäder och skapa Nacka stad på västra Sicklaön. I det åtagandet spelar Bergs gård en stor roll där omkring 2 000 bostäder ska byggas.

Själva tvisten som inleds i mark- och miljödomstolen på måndagen handlar alltså om de skäl för uppsägningen som fastighetsägaren Nacka kommun angett är tillräckliga, dvs. om det är angeläget för kommunen att använda marken för bostäder och stadsbebyggelse. I annat fall påbörjas en ny tomträttsperiod och Circle K får fortsätta lagra olja på platsen i ytterligare 40 år.

Dom senare i vår

Mark- och miljödomstolen är första instans att pröva uppsägningen av tomträttsavtalet. Dom väntas falla någon gång under våren.

Sidan uppdaterades: