Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Mars

Saga och Amanda skuggar Nackas ingenjörer

Vad jobbar egentligen en ingenjör med? Det ska Saga och Amanda ta reda på. Under fyra månader ska de nämligen följa med några av Nackas ingenjörer i deras dagliga verksamhet. Nacka kommun är sedan några år tillbaka med i Tekniksprånget, ett projekt för att få unga människor att bli intresserade av att studera vidare till ingenjörer.

Årets deltagare i Tekniksprånget är Saga Kallner och Amanda Fyren. Båda har gått naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och funderar nu på vad de ska plugga vidare till. Ingenjörsyrket har länge verkat intressant men rätt så luddigt och svårt att greppa. Det hoppas dem att deras medverkan i Tekniksprånget kan råda bot på.

Amanda Fyren (till vänster) och Saga Kallner (till höger), årets deltagare i Nacka kommun från Tekniksprånget.

– Det känns som en väldigt bra möjlighet att få se vad en ingenjör faktiskt har för sig innan man bestämmer sig för vad man vill göra, säger Saga.

– Det är också intressant att få vara på en kommun, där det finns så många olika arbetsområden. Speciellt Nacka, där det händer så mycket just nu, bara det att tunnelbanan ska byggas hit, säger Amanda.

Skuggar olika enheter

Under fyra månader kommer de att följa med ingenjörer från tre olika enheter på kommunen. De är bland annat med under möten, hjälper till med arbetsuppgifter och skuggar den dagliga verksamheten. Både Saga och Amanda tycker redan de har fått bättre koll på vad en ingenjör kan jobba med.

– I alla fall bredden av vad de kan jobba med. Just nu jobbar jag mycket med trafikingenjörer som håller på med samhällsbyggnad och det är så många processer som man inte tänker på. Bara att bestämma var ett övergångställe ska ligga eller ett fartgupp ska vara, det är så många inblandade som man inte tänker på, säger Saga.

Saga har under sina fyra första veckor följt med enheten för Planering och tillstånd i deras arbete. Sedan står Anläggningsprojekt på tur och till sist Drift och förvaltning. Amanda har börjat med att skugga folk från Anläggningsprojekt, efter det väntar Planering och tillstånd och även hon slutar med Drift och förvaltning.

Utmaningar och framtidsplaner

Både Saga och Amanda tycker att det som har varit mest utmanande är att komma in i de dagliga arbetssysslorna.

– Det är mycket olika ord som man inte förstår och förkortningar som är helt nya. Jag har fått ganska mycket tid att sätta mig och läsa om olika begrepp och förkortningar, så det har varit skönt, säger Amanda.

Saga tycker att Tekniksprånget har stärkt hennes tankar om att vidareutbilda sig till ingenjör i framtiden. Amanda är inte lika säker men är ändå glad över att hon valde att söka.

– Det är väldigt givande och kul. Jag har lärt mig så mycket redan och ännu har vi tre månader kvar, säger Amanda.

Vad är tekniksprånget?

Tekniksprånget är ett projekt för att få fler personer som just har gått naturvetenskapliga programmet på gymnasiet att bli intresserade av ingenjörsyrket. Projektet håller på i fyra månader och tanken är att de som deltar ska få en större inblick i vad en ingenjör kan arbeta med för olika saker.

Sidan uppdaterades: