Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Nu har Fisksätraborna röstat fram sin konst

En samlingsplats där solen alltid skiner, en virkad gångbro, en mönstrad och upplyst gångtunnel och en blänkande fasadvägg. Invånarna i Fisksätra har under de senaste veckorna kunnat rösta fram de offentliga konstverk som de önskar se i området. Nu har Nacka kommun och Filmregionen räknat rösterna och kan presentera vinnarna.

Filmregion Stockholm-Mälardalen/Smart Kreativ Stad, Konsten att skapa stad/Nacka kommun och Stena Fastigheter bjöd in yrkesverksamma konstnärer samt kreatörer från filmbranschen för att i nära dialog med de boende i Fisksätra ge förslag på konstnärliga gestaltningar.

En lokal omröstning har genomförts där Fisksätraborna fick välja vilka förslag som ska bli verklighet på fyra olika platser – en fontän, en bro, en tunnel och eventuellt en fasad.

Dessa förslag vann omröstningen

Konstverk: Vår Sol
Plats: Fontänen på Fisksätra Torg
Konstnär/kreatör: Lehna Edwall och Susanne Rolf

Vår Sol – en samlingsplats där solen alltid skiner. Alla älskar sol men fontänen på torget skuggas av kyrkan nästan hela dagen. Med det här förslaget kommer fontänen alltid att bada i sol, både dag och natt. Därför kallar vi fontänen Vår Sol. Genom att sätta en spegel på taket mittemot kyrkan reflekteras solljuset och sprids över torget och fontänen. Spegeln styrs av solens gång under dygnets timmar och årets alla dagar.

När mörkret faller ersätts solen av ljus från lampor som lyser på vattenflödet i fontänen. Vattnet reflekterar ljuset som kan förändras under dygnets timmar och årstiderna. Ljusets färg ska gå i varma toner, som solens strålar.

Virkad bro
Plats: Gångbro
Konstnär/kreatör: Tina Frausin

Förslaget på gestaltning av gångbron är inspirerat av garngrafitti. Konstnären har bytt ut det tråkiga högspänningsskyddet till plexiglas med mönster. På natten lyser plexiglaset med ett milt sken och låter mönstret träda fram som en siluett. Även bropelarna målas med samma mönster. Bropelarna kommer på natten att belysas med en ring av lampor.

Färgval har hämtats från tyget på stolarna i Fisksätra kyrka samt Fisksätra mönsterarkiv. På så vis kommer bron att knyta an till den offentliga konst som redan finns i området. Bron blir en länk på väg in till kyrkan som fungerar som ett nav i Fisksätra centrum.

Konstverk: Fjäll
Plats: Fasad
Konstnär/kreatör: Katarina Löfström

Konstverket kommer att täcka överdelen på de två fasaderna vid gångbron. Tiotusentals blänkande paljetter kommer att reflektera solen och ge en känsla av vatten som rör sig mot himlen. Det blir en sammansmältning av havet, himlen och husen. Paljetterna reflekterar både solljus och gatlampor och syns både dag och natt.

Det här blir en port till Fisksätra. En glamorös solhälsning från Fisksätra till omgivande Lännersta och Saltsjöbaden.

Omröstningen vad gäller just fasaden är rådgivande,
genomförande och eventuell omfattning är i dagsläget inte beslutat.

Noorsken
Plats: Gångtunneln under Fisksätravägen
Andreas Blom / Kollektivet Livet

Du kommer att vilja gå genom gångtunneln Noorsken. Tunnelns ljussken välkomnar dig redan innan du går in och varje gång upptäcker du nya saker.

Tunneln som tidigare varit mörk mitt på blanka dagen även på sommaren blir med det här förslaget ljus och trygg även mitt i natten.

Läs mer om de konstnärliga gestaltningarna i Fisksätra

Sidan uppdaterades: