Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Maj

Extra allt på karnevalen när Orminge fyller 50

Nu är det dags igen för den årliga Ormingekarnevalen. I år större, bättre och vackrare än någonsin, eftersom Orminge fyller 50 år.

2 juni 1967 flyttade de första familjerna in i de nybyggda husen på Utövägen i Orminge. Ett helt nytt bostadsområde stod klart. Precis 50 år senare är det dags för årets karneval, den 38:e i ordningen, och i år ska det firas ordentligt. På scenen i Centrala parken blir det musik och underhållning i dagarna tre.

- I år har vi långväga gäster som Mårten Andersson från USA och Rost från Storbritannien. Fenomenet Babblarna, ”din soldat Albin”, pojkbandet Quest, Maja Strömstedt, Ormingesonen Markoolio med flera uppträder och det blir massor av aktiviteter på karnevalsområdet. Dessutom bjuder Boo Folkets Hus och Stora Coop på tårta söndag den 4 juni kl. 13:00, säger Eric Malm, karnevalsgeneral och aktiv sedan länge i Orminges musikliv.

Som vanligt avgår karnevalståget kl 10.00 på fredagen, med Orminges förskolebarn och skolelever. Via Röda Torget och genom centrum fortsätter tåget till Centrala Parken.

Årets tema är MITT ORMINGE, och förutom karnevalståget så bjuds det bland annat på tivoli, knallar, food court, barnens allsång, sportevenemang och massor av artister.

Orminge då och nu

När Orminge byggdes var det inte fråga om förtätning som det oftast är idag, utan ett helt nytt område ute i Boos natur. Orminges arkitekt, Ulf Gillberg, satsade på två karakteristiska hustyper som kom att kallas tågvagnar och sockerbitar. De var ganska låga och låg grupperade kring gårdar, där barnen lekte. Inte många gick på förskola på den tiden. I mitten anlades Centrala parken, Orminges hjärta.

- Det kunde vara ganska stökigt här ibland under de första åren, säger Bosse Ståldal, som flyttade hit med sin familj på sjuttiotalet och som blivit Orminge trogen. Så är det ju ofta i nya områden. Men med tiden, när barn, föräldrar, lärare, butiksägare och närpolis lär känna varandra, så bygger man upp en gemenskap, tillit och stolthet över att bo i Orminge.

Boo Folkets hus arrangerar karnevalen i samarbete med Boo församling, Nacka kommun och butiks- och fastighetsägare i Orminge centrum. Folkets hus ansvarar också för samordningen av 50-årsjubileet, som startade under våren och kommer att fortsätta året ut.

Läs mer

Ormingekarnevalen

Stadsbyggnadsplaneringen i Orminge centrum

Foton: Eric Malm

Sidan uppdaterades: