Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Ny teknik ska öka tryggheten för Nackas äldre

Nacka kommun inför teknik som ger äldre som bor hemma en tryggare och mer flexibel vardag. Avtalet som skrivs med Tieto är det första i sitt slag i Sverige.

Det unika i avtalet som Nacka kommun nu skriver med Tieto är att man utgått från de funktioner och tjänster som behöver upphandlas istället för specifika produkter. Innan upphandlingsförfarandet inleddes fanns ingen leverantör som kunde leverera den helhet som kommunen efterfrågade.

– Vi vill ge äldre en trygg och säker tillvaro där de själva har kontroll över de tjänster de behöver. Avtalet innebär att vi får tillgång till modern välfärdsteknik samtidigt som individen och dess anhöriga får den flexibilitet de önskar och stora valmöjligheter, säger Anne-Lie Söderlund, socialdirektör i Nacka kommun.

Mobila larm och digitala påminnelser

Det nya avtalet ger äldre som bor hemma möjlighet att få digital tillsyn, digitala påminnelsehjälpmedel och mobila trygghetslarm. En person som har tillsyn exempelvis tre gånger under en natt, kan välja att två av de tillfällena utförs digitalt och ett på traditionellt vis. Digitala påminnelsehjälpmedel kan påminna om medicinering och varna om att en spisplatta är på eller att ytterdörren lämnats öppen. Mobila trygghetslarm ger möjlighet att bära larmet med sig. Vid behov kan den äldre larma och få direktkontakt med natt- och larmpatrull som åker dit och hjälper till.

Äldres behov i fokus

- Vi valde att samla ett antal leverantörer för dialog och workshop kring vilken teknik som finns tillgänglig i dag och vilka behov vi ser för våra äldre framöver. När anbudstiden gått ut kunde vi konstatera att vi fått in 12 anbud – på en marknad som fram till dess inte hade existerat, säger Sebastian Nordgren, chef för inköpsenheten i Nacka kommun.

Tjänsterna kommer att finnas tillgängliga från och med hösten 2017. Avtalet med Tieto gäller i två år med möjlighet till förlängning.

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

Skriv in din gatuadress ovan så får du:

  • Upptäcka spännande evenemang i ditt närområde.