Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Tre förskolor i Nacka är omnämnda i White Guide Junior

Maten på tre av Nackas förskolor är i toppklass. Det anser restaurangguiden White Guide som varje år testar och bedömer hundratals restauranger och som sedan några år även rankar skol- och förskolekök i White Guide Junior.

Av de 20 förskolor som enligt White Guide Junior har de bästa köken i Sverige återfinns inte mindre än tre i Nacka: Pilens förskola, Tallidens förskola och Vårgärdets förskola.

Li Degerman, kock på Vårgärdets förskola, finns dessutom med som nummer 10 på listan över de 10 bästa förskolekockarna i landet.

Bland de skolor som nominerat sina restauranger och kockar utser White Guide Junior även bästa skolrestauranger och bästa skolkockar. De bästa skolrestaurangerna rankas från 1-30 och utöver det omnämns ytterligare 30 skolor, däribland Älta skola.

Tallidens förskolas kök, där Nils-Petter Hjort arbetar, har omnämnts i White Guide Junior flera år i rad men ny för i år är Pilens förskola där Jonas Nilsson är kock och kökschef. Jonas har ett förflutet på Stockholms bättre krogar men för snart tre år sedan bytte han från restaurangbranschen till förskola och har tillsammans med pedagogerna förändrat förskolans hela matsituation.

- Det är betydligt roligare att servera och laga mat till barn än till vuxna. Barn är mer ärliga än vuxna och ger mig direkt återkoppling på om maten smakat bra eller inte. Jag kan också vara med från början och ge en sund syn på mat och värderingar till våra förskolebarn, säger Jonas Nilsson.

Hans filosofi är att laga modern husmanskost från grunden och kunna vara stolt över den mat som serveras. Det händer till exempel att han serverar hemlagad blodpudding. Denna vecka har barnen bland annat bjudits på Örtmarinerad kycklinglårfilé med rostad potatis samt tomatsås.

Marianne Taxén, förskolechef på Pilens förskola, berättar att när Jonas började var det ett ganska stort matsvinn men det har minskat betydligt. Förskolans kök och matsal är numera en del av den pedagogiska verksamheten. Maten har fram till alldeles nyligen serverats vid varje bord men förskolan har just gått över till att de äldre barnen får hämta sin mat från en buffé. Tanken med buffén är att måltiderna ska bli mer flexibla stunder genom att de barn som behöver längre tid på sig vid matbordet kan få det utan att de som äter snabbare ska behöva vänta. Dessutom lär sig barnen att ta lagom mycket mat.

Förskolan Pilen är KRAV-certifierade på nivå ett av tre möjliga. Nivåindelningen bygger på hur stor andel godkända livsmedel som köket använder och nivå 1 innebär att förskolan använder minst 25 procent godkända livsmedel. Att vara KRAV-certifierad förskola handlar dock inte endast om att använda ekologiska råvaror och KRAV-märkta produkter. Det är ett tankesätt som till exempel även omfattar vilken el som förskolan använder, anställningsförhållanden, hållbart tänk vad gäller svinn och återvinning etc.

White Guide Juniors idé är att bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige. De förskolor som placerar sig högt i Årets Förskolekök har "med stor lyhördhet, hög kompetens och god förmåga att kommunicera lyckats sätta matgästen i centrum".

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.