Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Så underhåller vi Nackas cykelvägar i vinter

Mellan 15 oktober och 15 april gäller vinterdrift för cykelvägarna i Nacka. Här kan du se vad vi gör, var och hur.

Underhållet av Nackas cykelvägar handlar om alltifrån sandsopning och lövsopning till halkbekämpning och snöröjning. Så här års gäller vinterdrift. Vi halkbekämpar om det är halt efter att sträckan är plogad.

Sopsaltning

För halkbekämpning av prioriterade cykelvägar använder Nacka metoden sopsaltning. På så sätt får vi grusfria cykelstråk, vilket minskar risken för att cykla omkull i rullgrus. Med sandning ökar sannolikheten för halka i jämförelse med vid sopsaltning.

Nacka har använt metoden sedan år 2014. En maskin borstar bort snön och sprider en saltlösning istället för sand eller grus. Samtidigt som saltmängden hålls nere minskar risken för slaskbildning och återfrysning eftersom ytan sopas ren från snö innan saltlösningen läggs på. Sopsaltning kan användas ned till cirka åtta minusgrader. Blir det kallare använder vi traditionell snöröjning med plog och grus. När det blir varmare igen kan vi sedan sopsalta och ta bort gruset.

Prioriterade cykelstråk

Prioriterade gång- och cykelbanor halkbekämpas vid behov inom fem timmar.
I Nacka finns tre prioriterade cykelstråk som kommunen sopsaltar.

Värmdövägen (i Nacka)
Från gång- och cykeltunneln under Sicklavägen till Skvaltan, på båda sidorna av Värmdövägen. Från Skvaltan till Skurubron södra sidan av Värmdövägen. Hela bredden. Från gång- och cykeltunneln i Sickla utefter Sicklavägen/väg 260 fram till Sickla Industriväg.

Vikdalsvägen
Från Värmdövägen hela västra sida, över länsväg 222, genom tunneln ner till Augustendalsvägen.

Värmdövägen genom Boo
Från Skurubron till Lagnövägen hela norra sidan. Där gång- och cykelbanan är utbyggd med dubbelriktat cykeltrafik ska hela ytan sopas och saltas.

Övriga gång- och cykelbanor halkbekämpas inom elva timmar.

Från och med i vinter samarbetar Nacka med Stockholm och Tyresö om sopsaltning av gång- och cykelbanan på Ältabergsvägen i Älta. Det innebär att Ältabergsvägen genom Nacka ingår i ett drygt 17 kilometer långt regionalt sopsaltat cykelstråk som knyter samman tre kommuner.

I Stockholms län finns cykelvägar som är utpekade som regionala cykelstråk Se på bilden nedan vilka dessa är och var de går i Nacka.

Du kan hämta en större version av kartan här (PDF-dokument, 3,4 MB)

Du kan läsa mer om vinterunderhåll här

Du kan felanmäla vinterunderhåll här eller ladda ner vår app.

Sidan uppdaterades: