Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nacka utvecklar och utvinner naturens gratistjänster

Nacka kommun, som är medlem i nätverket för Naturvårdsverkets regeringsuppdrag om ekosystemtjänster, var med och överlämnade satsningens slutredovisning till miljöminister Karolina Skog för en vecka sedan.

När slutrapporten lämnades över berättade Liselott Eriksson, natur- och friluftsstrateg i Nacka, för miljöministern vad kommunen har gjort på området.

Det finns en så kallad grönytefaktor för Nacka stad. Den har en nyckelroll när kommunen bygger stad och förtätas. Faktorn säkerställer att det planteras grönt i de nya kvarter som byggs. Det sker åtgärder som främjar ekosystemtjänster, eller ”gratistjänster", genom att bygga gröna gårdar och natur för lek. Gårdarna gynnar biologisk mångfald, renar luften och ser till att det blir ett bra klimat. Träden ger nytta när de skuggar varma somrar.

Restaurering av Mensättra våtmark

Politikerna i Nacka har beslutat att restaurera Mensättra våtmark i Boo. Våtmarken kan skapa nytta för Nackaborna som ett framtida besöksområde. Den renar också dagvatten och utjämnar höga vattenflöden vid kraftiga regn.

– Att använda naturens gratistjänster, så kallade ekosystemtjänster gör att vi får ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle, säger Liselott Eriksson.

Nätverk för satsning

Navet i Naturvårdsverkets kommunikationssatsning har varit ett nätverk där Nacka har ingått tillsammans med ett femtiotal andra aktörer, främst kommuner, länsstyrelser samt företag inom areella näringar och byggbranschen.

På bilden: Liselott Eriksson och Karolina Skog

Läs mer om kommunikationssatsningen här

Läs mer om uppdraget här

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.