Hoppa till innehåll

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Så här återvinner du julen

När tomten har varit på besök blir det ofta en hel del julklappspapper, kartonger och presentsnören över. Här har vi samlat tips på hur du återvinner julen!

Låt julen bli en högtid för återvinning

Under julhelgen samlar vi ofta på oss mer avfall än vanligt. Många handlar dessutom sina julklappar på nätet vilket innebär en växande mängd transportkartonger som ska tas om hand. Varför inte ge miljön en julklapp och se till att det som ska slängas hamnar rätt?

Höjd beredskap på återvinninsstationerna

Fram till tjugondagknut (13/1) höjer Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) beredskapen på återvinningsstationerna med ökat antal behållare samt tätare tömningar och städningar på Nackas återvinningsstationer.

Sorteringstips i jul

  • Julpapper och wellpapp läggs bland pappersförpackningar.
  • Presentsnören läggs i soppåsen.
  • Julkort läggs i soppåsen.
  • Sillburken lämnas bland glasförpackningar och metallocket bland metallförpackningar.
  • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på våra kretsloppscentraler. Tänk på att ta bort den lilla vekeshållaren från värmeljuset innan du lägger både värmeljuskoppen och vekeshållaren i metallbehållaren. Koppen består av aluminium och vekeshållaren av järn och om dessa inte separeras blir det problem i metallåtervinningen.
  • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken sorteras som elavfall. Läs mer om var du kan lämna ditt elavfall här.
  • Avfyrade fyrverkeripjäser läggs i soppåsen. Förpackningen som de låg i sorteras efter de material den består av. Fyrverkeripjäser som inte fyrats av lämnas till polisen, återförsäljare eller våra kretsloppscentraler.
  • Julgranen – kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om var den lämnas. Nacka vatten och avfall erbjuder även julgransinsamling på 13 platser i kommunen den 12-13 januari. Du kan även lämna din gran till någon av våra kretsloppscentraler.
  • Fler sorteringstips från Nacka vatten och avfall hittar du här.

Fakta om återvinningsstationer

Återvinningsstationer är till för att hushåll och privatpersoner ska kunna lämna pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar samt tidningar till materialåtervinning.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som, på uppdrag av producenter i Sverige, samlar in och ser till att förpackningar och tidningar återvinns. Bland annat via 5800 återvinningsstationer runt om i hela landet.

På FTI:s webbplats finns utförlig information om insamling och återvinning av förpackningar. Där kan du också se när stationer töms och städas samt anmäla överfyllda behållare. Här finns även tips och råd samt sorteringsguider för alla sorters förpackningar.

Kretsloppscentraler i Nacka

I Nacka kommun finns tre kretsloppscentraler i Boo, Älta och Östervik. Här kan du som är privatperson bland annat lämna grovavfall, elavfall, farligt avfall och återbruk. Här kan du även lämna förpackningar och tidningar.

Tack för att du återvinner julen!

Sidan uppdaterades:

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.