Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Nacka toppar årlig miljöranking

När Aktuell Hållbarhet rankar miljöarbetet i landets kommuner hamnar Nacka på första plats i kategorin storstäder och storstadsnära kommuner. Platsen motiveras bland annat med att Nacka lyckas kombinera bostadsbyggande och ökat naturskydd.

För första året väljer Aktuell Hållbarhet att dela upp kommunerna i tre olika kategorier, där Nacka hamnar på en första placering i sin kategori (storstäder och storstadsnära kommuner). Även i den övergripande rankingen gör Nacka bra i från sig. På fyra år har kommunen gått från plats 143 till en sjundeplacering.

Nackas miljöarbete har förstärkts senaste åren. Under förra mandatperioden tillsatte kommunen en miljömålskommitté. Sex lokala miljömål togs fram liksom ett miljöprogram med indikatorer för att systematiskt mäta och följa upp resultaten. Miljöprogrammet revideras varje år utifrån lagstiftning, riktlinjer och forskning.

Här kan du läsa mer om hur Nacka kommun arbetar med miljö- klimat- och hållbarhetsfrågor.

Klara Palmberg Broryd, biträdande stadsdirektör, lyfter fram att miljöfrågan är någonting vi behöver jobba med tillsammans.

– För oss handlar det inte bara om vad kommunen gör utan om att få 104 000 Nackabor och 15 000 Nacka-företag att komma med på tåget. Det är vad de gör varje dag som har stora miljö- och klimateffekter, säger Klara.

I bild från vänster: Per Enarsson, Lena Dahlstedt, Mats Gerdau, Klara Palmberg Broryd och Hans Peters

Hela rankingen finns att läsa på tidningen Aktuell hållbarhets webb.

Miljörankingen

Aktuell Hållbarhet har sedan 2009 tagit tempen på svenska kommuners miljöarbete. Nytt för i år är att kommunerna delades in i tre olika kategorier: storstäder och storstadsnära kommuner (46 kommuner), större städer och kommuner nära större stad (108 kommuner) samt mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner (136 kommuner).

Rankningen består av en genomförd enkät (där 82% av kommunerna i år har svarat) och data från åtta andra källor: Sveriges Kommuner och Landsting, Kolada, Håll Sverige Rent, Livsmedelsverket, Svenskt Vatten, Naturvårdsverket, Boverket och Vattenmyndigheten.

Sidan uppdaterades: