Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nu utför vi naturvård i Nackas naturreservat

Vi utför naturvård runt om i Nackas naturreservat för att natur och djur ska må bra och trivas, så den biologiska mångfalden bibehålls. Nu när häckningsperioden har börjat så går vi in i en lugnare fas så vi inte påverkar fågellivet.

Nu utför vi naturvård i våra naturreservat. Dessa insatser gör vi för att bibehålla en fortsatt biologisk mångfald, med en stor variation av växter och djur. Nu när häckningsperioden har börjat så går vi in i en lugnare fas så vi inte påverkar fågellivet.

Nackas naturförvaltare Karl Bengtsson berättar om naturvården.

Vård av träd och växter

I våra naturområden finns vissa tätare partier med orörd skog samt öppnare partier med glesare växtlighet.

När vi utför naturvård glesar vi bland annat ut tallar, så de kan växa upp fritt. Vi friställer ekar. Eken behöver fritt runt trädkronan för att inte dö. Mängder av djur, insekter och lavar är beroende av gamla ekar och andra träd. Vi röjer sly, för att grov asp och björk ska få möjlighet att växa och må bra och mycket annat.

Döda träd lever

Det är inte bara levande träd som är viktiga för den biologiska mångfalden. Många fåglar, insekter, svampar, mossor och lavar är helt beroende av döda träd för sin överlevnad. Så ser du ett dött träd i naturen, ska du därför inte se det som skräp utan som en ovärderlig skatt.

I Nacka är det alltid nära till grönområden

Nacka har tretton fantastiska naturreservat och stora Erstaviksområdet. Här finns mycket att upptäcka i en lugn och rofylld miljö. För att du ska enklare hitta till och i våra naturreservat, så förbättrar vi i sommar skyltningen och ser även över våra stigdragningar.

När Nacka växer är det särskilt viktigt att säkra våra grönområdena inför framtiden. Förutom att verka för attraktiva parker, så fokuserar vi på att bilda fler naturreservat.

Läs mer om våra natur- och friluftsområden. Det finns både beskrivningar och bilder.

Natur och friluftsområden i Nacka

Läs mer om planeringen för framtida naturreservat i Nacka

Sidan uppdaterades: