Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nacka seniorcenter satsar på Stjärncertifiering

Genom Svenskt Demenscentrums utbildningsmodell Stjärnmärkt, höjer Nacka seniorcenter sin kunskap i bemötande och vårdandet av personer med demenssjukdom. Seniorcenter Sjötäppan var först ut och är sedan i somras det första hela äldreboendet i Nacka kommun som blivit Stjärnmärkt. Nu förs kunskapen vidare inom hela Nacka seniorcenter.

Stjärnmärkning involverar all slags personal i verksamheten och en viktig del är att lärandet ska fortsätta efter slutförd utbildning. Katarina Centerdal, verksamhetschef på Sjötäppan och Izabell Söderström, biträdande verksamhetschef, upplever att personalen nu arbetar mer med etiska frågor och utbyter erfarenheter i högre grad än tidigare, tack vare att de har ett gemensamt tänk kring den nationella värdegrunden och demensomsorg.

- De flesta äldre som flyttar in på Sjötäppan har någon form av demensdiagnos eller utvecklar en demenssjukdom under tiden som de bor hos oss. Det kräver mer av oss som vårdar. Att möta kunden i dennes vardag och med personens behov i fokus, är en grundpelare för att få kalla sig Stjärnmärkt, förklarar Katarina Centerdal.

Lär känna personen bakom sjukdomen

Personalen jobbar på ett systematiskt sätt med varje kund. Utifrån individens behov och med hjälp av närstående och levnadsberättelsen öppnas möjligheter till möten och lösningar på individens problem.

- Det är ibland de enklaste sakerna som kan vara lösningen på de svåraste problemen och lösningen hittar vi oftast genom att lära känna personen bakom sjukdomen och se tillbaka på individens tidigare liv. Det kan handla om minskad läkemedelsanvändning, ökad fysisk aktivitet eller tid för enskildhet med taktil massage eller för att lyssna på musik, förklarar Katarina Centerdal.

Stjärnmärktartikelbild.gif

Sofiero och Natt- och larmpatrullen näst på tur

Nacka seniorcenter fortsätter nu arbetet för att utveckla kunskapsnivån i demensvård och omsorg inom hela Nacka seniorcenter och redan är utbildningen påbörjad inom seniorcenter Sofiero och Natt- och larmpatrullen.
- Oavsett vilket av våra boenden inom Nacka seniorcenter en kund väljer, så ska vi kunna erbjuda likvärdig kompetens. Därför är det viktigt att vi tar Stjärnmärkningen vidare inom alla verksamheter, säger Karin Kollberg, affärsområdeschef för Äldreomsorg inom Välfärd samhällsservice.
- Kunderna hos Nacka seniorcenter är enligt den nationella brukarundersökningen för äldre sammantaget mycket nöjda med sitt boende. Genom att hela tiden utvecklas på olika sätt, till exempel genom att jobba med Stjärnmärkning, ska vi sträva efter att fortsätta göra våra kunder nöjda.

Den nationella brukarundersökningen görs varje år av Socialstyrelsen, som har i uppdrag att undersöka hur äldre uppfattar äldreomsorgen. Alla över 65 år, som har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende, får en enkät per post med frågor om vad de tycker.

Sidan uppdaterades: