Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det finns viktig information

Uppdatering av bygglovenhetens e-tjänster. 25 maj klockan 11.30 till och med 30 maj går det inte att använda bygglovenhetens e-tjänster på grund av en uppdatering.

Juni

Så förebygger Nacka kommun dumpning av avfall

Det har blivit vanligare att avfall dumpas på fel ställen i Nacka. För att motverka den nedskräpning som dumpningarna medför så genomförs en rad åtgärder på återvinningsstationerna. Konkreta tips på vad Nackaborna själva kan göra ska även bidra till att minska problemen.

FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) och Nacka kommun jobbar för att insamlingen av förpackningar och tidningar ska fungera så väl som möjligt i Nacka. Just nu upplever vi en stor utmaning kopplat till dumpning av bland annat grovsopor och förpackningar vid återvinningsstationerna. Även dumpningen i naturen har ökat rejält.

Kraftig ökning av dumpningar

Problemet är inte nytt, men dumpningen har ökat kraftigt på kort tid, något som kan ha en koppling till att många spenderar mer tid hemma med anledning av coronapandemin och kanske passar på att rensa ut lite extra.

Under årets första fem månader har antalet illegala dumpningar vid återvinningsstationerna i Nacka mer än tredubblats jämfört med föregående år, och antalet olovliga tippningar i naturen har mer än fördubblats under samma period. Det medför stora kostnader och stor irritation för Nackaborna. Även i resten av länet har problemen med dumpning vid återvinningsstationer ökat.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla snyggt

FTI, Nacka vatten och avfall (NVOA) och Nacka kommun samarbetar för att minska dumpningen vid Nackas återvinningsstationer, men även större ansvarstagande efterfrågas:

- Vi alla har ett ansvar och måste tillsammans hjälpas åt för att få en renare kommun. Förpackningar och tidningar ska lämnas på återvinningsstationerna, grovsopor och annat ska till kommunens bemannade kretsloppscentraler, säger Kristina Petterqvist, chef på Enheten för drift offentlig utemiljö, Nacka kommun.

Exempel på åtgärder vid återvinningsstationerna:

  • Upprustning av de stationer som är mest utsatta för dumpning
  • Städning så snart dumpning utanför en station upptäcks eller anmäls
  • Förbättrad belysning vid stationer
  • Städning och tömning av återvinningsstationerna när behov uppstår

Så kan du hjälpa till:

Sidan uppdaterades: