Sedan några år kartlägger Nacka kommun utbredningen av den invasiva växten parkslide. Vi har också testat att bekämpa den på ett fåtal platser med gott resultat. Nu förstärker och utökar vi bekämpningen till fler platser på kommunens mark.
Du som upptäcker parkslide på din tomt bör också bekämpa den. Men gräv inte upp rötterna! Det är så parkslide sprider sig, berättar Kajsa Gustavsson, vilt- och naturförvaltare på Nacka kommun.
Nu när det börjar bli höst är det ingen brådska att bekämpa parkslide som redan vuxit upp. Allt som växer ovan jord dör varje vinter. Men till nästa vår är det dags att ta fram sekatören:
– Vi har sett att parkslide går bra att bekämpa genom att klippa den del av växten som syns ovan mark. Notera var den finns och var beredd när de första skotten, som liknar sparris, kommer på våren. Då klipper du ner dem innan de hinner växa till sig, säger Kajsa Gustavsson. Upprepa klippningen med några veckors mellanrum hela sommaren. Efter några år ger växten upp och kommer inte tillbaka.
Sommarjobbande ungdomar har hjälpt till med bekämpningen av parkslide i sommar. Här klipps parkslide ner vid Mjölkudden i Boo.
Parkslide är en flerårig, storväxt ört som i sitt växtsätt liknar bambu. Den är upp till 3 meter hög och har kraftiga rötter. Precis som med jättebjörnloka bör den bekämpas eftersom den annars tränger ut andra, inhemska växter.
Under 2020 har det kommit in många fler rapporter än vanligt från Nackabor som upptäckt parkslide på olika platser i kommunen.
– Det är jättebra att fler har fått upp ögonen för invasiva arter och hjälper oss att kartlägga var de finns. Jag vill gärna tacka alla som har hört av sig, säger Kajsa Gustavsson.
Under kommande år kommer parksliden att bekämpas på fler platser. Det är ett långsiktigt arbete. Bekämpningen av parkslide kommer att utökas med några platser per år.
Vill du anmäla invasiva växter i Nacka? Det smidigaste sättet är att använda kommunens felanmälan, via webben eller appen i din mobil. Det finns en särskild rubrik för jätteloka och parkslide under avdelningen Trafik och utemiljö.
Sidan uppdaterades: