Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Det finns viktig information

Just nu är efterfrågan extra hög på ärenden hos Bygglovsenheten, vilket gör att du kan behöva vänta längre än vanligt på svar och besked från oss.

Mer information

Så fortsätter vi jobba i höst med anledning av coronaviruset

Här har vi samlat information om hur våra olika verksamheter fortsätter arbeta i höst med anledning av coronaviruset. I allmänhet gäller att kommunen jobbar på som vi gjort under vår och sommar. Det vill säga vi följer utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, samverkar med andra samhällsaktörer samt håller i och håller ut.

För att fortsätta bromsa spridningen av coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Faran är inte över ännu och det är nödvändigt att alla tar personligt ansvar och fortsätter följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Som tidigare gäller det att hålla avstånd, stanna hemma om du är sjuk och tvätta händerna ofta.

Du kan följa våra senaste uppdateringar om coronaviruset via: www.nacka.se/corona

Grund- och gymnasieutbildning

Våra grund- och gymnasieskolor, både fristående och kommunala, har arbetat hårt för att göra anpassningar av skolstarten.

Det kan betyda justeringar i scheman för att inte alla ska behöva trängas i kollektivtrafik, matsal och kapprum samtidigt. Det kan också handla om att delar av skoldagen genomförs utomhus, att det finns generöst med handsprit och att klassrum och korridorer anpassas så mycket det går för att göra det enklare att hålla avstånd. Det ser olika ut på olika skolor, men alla har gjort vad de kan utifrån sina förutsättningar.

För att förhindra smittspridning uppmanas alla barn, elever och vuxna som har förkylningssymptom att stanna hemma tills de är symptomfria och därefter ytterligare två dygn.

Vuxenutbildning

Kurser och utbildningar inom Nacka vuxenutbildning kommer fortsätta att till stor del bedrivas på distans under hösten. För vägledning inför vuxenstudier kan du boka en vägledningstid via den här länken alternativt kontakta kommunen på telefonnummer: 08 718 80 00, tisdagar och onsdagar kl.13-15. Är du redan elev vid en skola vänder du dig till dem för vägledning.

Stöd på vägen till egen försörjning

Kommunens stöd för dig som ska ta dig ut på arbetsmarknaden bedrivs på ordinarie vis utifrån Folkhälsmyndighetens rekommendationer. Vägledningen hålls i vissa fall digitalt eller per telefon istället för på plats. Mer information om vilket stöd som finns att få hittar du här.

Näringsliv

Information till företagare med anledning av coronaviruset finns samlat här. Där hittar du den senaste informationen om lagar, stöd och åtgärder. Generellt gäller samma rekommendationer som innan sommaren.

Den 7 september kommer vi att återuppta Frukostakademin. Föreläsningarna kommer även att visas på Företagarna Nacka Värmdös Facebookkonto, så nu kan alla ta del av inspirerande föreläsare, oavsett om man är med fysiskt eller sitter hemma. Här kan du läsa mer om Frukostakademin.

Vård och omsorg

Vård och omsorgen fortsätter jobba på under hösten. Det råder sedan länge ett generellt besöksförbud på kommunens äldreboenden. Flera äldreboenden har dock möjliggjort säkra besök utomhus genom användning av skärmar eller visir i kombination med fysisk distans. Besök till boende som befinner sig i livets slutskede ges som tidigare undantag.

Tag alltid kontakt med verksamhetschef före besök och hör vad som gäller.

Information till äldre

Personer som är 70 år och över, rekommenderas även i höst att undvika nära fysiska kontakter. Vi erbjuder en rad aktiviteter för dig som är 65+ som är anpassade efter att följa myndigheternas riktlinjer.

Här har vi samlat aktiviteter för dig som är 65+.

Kultur och fritid

Verksamhet inom kultur och fritid fortsätter att vara öppna i höst, men följer rekommendationerna från folkhälsomyndigheten. Här finns mer information om vad som gäller för respektive verksamhet.

Smittskyddstillsyn av restauranger och krogar

Miljöenheten kommer att fortsätta bedriva smittskyddstillsyn i höst i form av fysiska tillsynskontroller. I tillsynen ingår att ge stöd och informera om Folkhälsomyndighetens föreskrifter och Region Stockholms rekommendationer samt kontrollera trängsel och möjligheten att hålla avstånd på krogar, serveringar, restauranger och livsmedelsaffärer.

Här kan du göra kommunens inspektörer uppmärksamma på frågor som rör smittskyddstillsyn och rådgivning om coronaviruset/covid-19.

Vill du ställa frågor är du välkommen att kontakta livsmedelsinspektörerna på livsmedel@nacka.se

Nackas volontärverksamhet – behöver du hjälp eller kan du ge hjälp?

Röda korset, församlingarna i Nacka och Nacka kommun samverkar för att du som är äldre eller i riskgrupp ska få den hjälp som du behöver. Då behöver vi dig som kan hjälpa andra, anmäl dig som volontär om du kan!

Behöver du hjälp eller kan du hjälpa till? Läs mer om volontärverksamhet här.

Kollektivtrafiken

För den allmänna kollektivtrafiken ansvarar trafikförvaltningen där bland annat SL och Waxholmsbolaget ingår.

Här hittar du information från SL.

Här hittar du information från Waxholmsbolaget.

Tänk på att bara resa med kollektivtrafiken om du verkligen måste, undvik i möjligaste mån rusningstid och håll avstånd. Testa att cykla eller promenera istället för att ta bilen, så minskar du bilköer, och trafikkaos vid exempelvis skolor.

Sidan uppdaterades: