Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Februari

Säkra besök på särskilda boenden för äldre – detta gäller nu

Under de senaste veckorna har vi kunnat konstatera att det inte längre finns några aktuella fall av covid-19 på särskilda boenden för äldre i Nacka. En av orsakerna tros vara att så många äldre nu har vaccinerats. Steg för steg närmar vi oss en mer normal vardag men smittspridningen är fortsatt hög i samhället och det är därför viktigt att besök på särskilda boenden fortsätter att ske på ett smittsäkert sätt.

- Det är oerhört glädjande att för första gången på flera månader kunna berätta att det inte finns några personer med covid-19 på våra särskilda boenden för äldre. Vi hoppas att det håller i sig och att vaccinationen förhindrar att nya utbrott sker, säger Elisa Reinikainen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Nacka kommun.

Vaccinationen av äldre klar på särskilda boenden

Alla på särskilda boenden som har tackat ja till vaccination har nu fått sina två doser av vaccinet. Nyinflyttade och personer som av hälsoskäl tvingats avstå kommer att vaccineras löpande.

Välkommen på säkra besök – men kom ihåg detta

- Idag häver jag som ordförande i äldrenämnden den starka avrådan från besök som har funnits länge i Nacka. Det är ett steg i en mer positiv riktning och vi vet att många längtar oerhört efter att besöka sina nära och kära. Dock är det viktigt att påminna sig om att vi ännu inte kan pusta ut helt. Det kommer fortfarande att finnas riktlinjer för hur säkra besök kan genomföras, säger Karin Teljstedt, ordförande i äldrenämnden i Nacka (kd).

Nu när det snart blir möjligt att ses mer igen är det fortfarande viktigt att besöken sker på ett så säkert sätt som möjligt. Trots att många är vaccinerade är det viktigt att måna om varandra och komma ihåg att:

  • Alla boende inte har vaccinerats, bland annat med anledning av att de är nyinflyttade, har medicinska förutsättningar som hindrar vaccination, pågående behandlingar och liknande.
  • Personalen är ännu inte fullt vaccinerade och kan därför både smittas av och smitta besökare
  • Smittspridningen i samhället är fortfarande hög
  • Allmänna råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ligger kvar, exempelvis innebär råden att vi ska träffa så få personer som möjligt
  • För närvarande är det oklart om en symtomfri, vaccinerad person kan sprida smittan vidare.
  • Vaccinationen av allmänheten har inte kommit så långt ännu, det innebär att besökare oftast inte är vaccinerade

Så här blir ditt besök säkert:

  • Ta kontakt med boendet innan besök • Stanna hemma vid symtom på infektion – även milda symtom • Håll 2 meters avstånd så ofta du kan • Tvätta eller sprita händerna ofta • Använd munskydd under hela besöket • Besöket sker i din närståendes lägenhet – inte i allmänna utrymmen • Kom högst 2 besökare vid samma tillfälle.

Daglig verksamhet håller fortfarande stängt

Till dess att vaccinationen kommit längre kommer kommunens dagliga verksamheter för seniorer att hålla stängt. Ambitionen är att öppna så fort smittläget och vaccinationsomfattningen ändras.

Sidan uppdaterades: