Hur var läget i helgen när stormen ”Malik” svepte över Stockholmsregionen?
Inför söndagen så var beredskapen förstärkt för att hantera situationen med tex. nedfallna träd. Det visade sig också bli stormigt, men Nacka har klarat sig undan bra. I lördags var det rejält med regn och sen snö direkt efter det vilket medförde en hel del isbildning. Själva stormen resulterade i att ett antal träd föll över bilvägar, vilket krävde ett snabbt agerande för att åka ut och lägga träden åt sidan så vägarna blir körbara.
Vi förstärker beredskapskedjan efter behov för väder och vind eftersom vissa insatser kan vara riskabla och andra kräva mer tid och arbete. Här har vi alltid ett gott samarbete med SOS och i helgen kunde vi klara mängden arbeten med befintlig personalstyrka. Men största delen av helgen har bestått av vinterväghållning med sandning och saltning både nätter och dagar.
Pandemin påverkar ju många verksamheter, hur är det för er?
Vissa dagar har vi varit väldigt få här, förra veckan var vi två av åtta ledare/chefer. Många har varit sjuka och vi har haft stort personalbortfall. Vi har då behövt hjälpas åt mellan arbetslagen. Ibland har det varit snöröjning och ishalka samtidigt som det har varit nedfallna träd och alla har fått hjälpas åt. Men det har fungerat och vi har aldrig behövt tumma på jouren och beredskapen eller på akuta ärenden.
Har du fått rycka in handgripligen själv?
Inte just nu men i höstas körde jag ut och plockade bort skrymmande föremål på Saltsjöbadsleden. Jag har varit ute och plockat grenar och stockar efter nedfallna träd och jag har varit på plats mitt i natten för att kolla salthalten i saturatorn (saltblandningen som används i halkbekämpningen) och se till att allt funkar för våra entreprenörer.
För mig som är ganska ny så är det viktigt att vara ute och se hur det fungerar på plats. De dagar man har jour så åker man ju alltid ut på ronderingar och kollar väglaget, för att kunna fatta rätt beslut om åtgärder. Detta sker oftast på natten så vi ska kunna kalla ut innan trafikrushen kommer på morgonen.
Hur är stämningen när så många är borta?
Det har varierat så klart. Särskilt när medarbetare som har haft jour och arbetat hela natten, så är det viktigt att se till så det blir ordentlig vila. Alla gör ett fantastiskt jobb och håller modet uppe.
Vad tar mest tid just nu?
Ja nu är det vinterunderhållningen, som pågår från november där vi kör stenhårt med beredskap av halkbekämpning och snöröjning fram till våren. Vi har ju beredskap året runt, men vinterberedskapen är den tunga.
Dagen börjar klockan 06.30 då vi arbetsledare samlas efter att ha satt igång våra arbetslag, för att utvärdera nattens arbete och fatta beslut om kommande åtgärder. Vi har mätstationer runt om i Nacka kommun, där man kan se yttemperaturer och får rapporter från SMHI, där de uppdaterar oss om läget varje timme. Vi går igenom prognoserna på morgonen men det finns alltid en jourledare (vi arbetsledare turas om att ha jouren). Jourtelefonen kan ringa närsomhelst under dygnet då vi snabbt kan behöva åka ut och sanda i branta backar till exempel. Vi gör en del själva men har också avtal med tre entreprenörer, som hjälper till att drifta vinterunderhållningen.
Vad är aktuellt i Nacka under den kommande veckan?
Driften pågår för full och fokus är just nu på halkbekämpning när det är minusgrader och frostutfällningar på våra vägar.
Under onsdagen och torsdag blir det ännu kallare och kanske även med inslag av snö. Under senare delen av torsdagen och fredagen drar ett mer omfattande snöfall in och det kommer att bli blåsigt igen. Därefter milt och ostadigt med både snö och regn till helgen. Detta leder i regel till halka på våra vägar.
Vad som är bra är att vi får mycket hjälp av våra medborgare. De skickar in uppgifter till oss i appen felanmälan Nacka om vart det kan vara halt någonstans, om det är någon gata som är missad.
Sidan uppdaterades: