Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
Juni

Nacka på tredjeplats i Årets Superkommun 2024

Nacka var en av de nominerade till Årets Superkommun. Superkommerna har bäst utveckling historiskt och står bäst rustade inför framtiden enligt Dagens Samhälles rankning. Rankningen är gjord utifrån 146 mätpunkter fördelade på 17 kategorier.

– Jag är stolt över att Nacka återigen har uppmärksammats som en superkommun och passa på att gratulera Härryda kommun till vinsten. Vi vill vara bäst på att vara kommun och har därför höga ambitioner och en stor framtidstro. Nacka ska vara den bästa kommunen för barn att växa upp i. Att vi erbjuder Nackaborna riktigt bra skolor, en stor valfrihet, ett bra företagsklimat, närhet till naturen och ett brett kultur- och fritidsutbud är några faktorer som har bidragit till att vi har fått den här fina placeringen, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande.

Prisutdelningen för Årets Superkommun hölls i Almedalen och deltog gjorde stadsdirektör Victor Kilén:

– Vi är väldigt stolta över att vara nominerade för den utmärkelsen i Dagens Samhälles gedigna jämförelse. Vi saknar inte utmaningar för att bibehålla Nackas position som en superkommun, dessa tar vi oss an med stort engagemang. Jag vill rikta ett stort tack till alla bra medarbetare som utvecklar Nacka varje dag för Nackabornas, företagens och föreningarnas bästa.

Hur rankas kommunerna?

Till grund för Dagens samhälles rankning ligger 146 mätpunkter fördelade på 17 kategorier. Varje kategori består av ett eller flera mått som sammantaget avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för kategorierna ligger sedan till grund för rankningen. Flera av mätpunkterna syftar till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, till exempel skola, barn- och äldreomsorg och kultur och fritid. Sju kategorier mäter även kommunernas arbete inom Agenda 2030.

Rankningen bygger också på hur många nya invånare som lockats till den aktuella kommunen, hur många företag som finns där och hur hög utbildningsnivå som kommuninvånarna har.

Sammanlagd poäng för topp tre

  • Härryda kommun: 246,0 poäng
  • Mölndal kommun: 233,8 poäng
  • Nacka kommun: 232,4

Kategorin Storstadskommuner

I kategorin ingår kommuner med minst 200 000 invånare i tätorten samt kommuner där minst 40 procent pendlar till arbetet i dem. Totalt 46 kommuner.

Nacka utsågs i november 2023 till Sveriges mest robusta kommun för tredje året i rad och i samma månad toppade Nacka listan över Sveriges framtidskommuner.

Läs mer om Årets Superkommun

Sidan uppdaterades: