Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
319

Har jag inte alltid ångerrätt?


Svar:

När du handlar i en affär har du ingen rätt enligt lag att ångra köpet jämför öppet köp. Om du däremot köper något på Internet, postorder, av en telefonförsäljare eller vid hemförsäljning, har du 14 dagars ångerrätt när du handlar inom Sverige.

Fick du svar på din fråga?
143

Kan jag få betalningsanmärkningar om jag inte betalar fakturan?


Svar:

Är fakturan felaktig ska du kontakta företaget som skickat den och be dem rätta den. En faktura som företaget och kunden inte är överens om har inte inkassobolag eller kronofogdemyndigheten rätt att driva in. Tvisten måste först lösas genom förlikning, Allmänna reklamationsnämnden eller domstol. Betalningsanmärkning kan du endast få när kronofogdemyndigheten har fastställt din betalningsskyldighet i ett utslag.

Fick du svar på din fråga?
74

Har jag alltid 30 dagar på mig att betala en faktura?


Svar:

Nej, det finns ingen regel som säger att det går att vänta 30 dagar med att betala en faktura. Finns det bestämmelser i ett avtal om betalning, så gäller dessa. Avtalet ska ha slutits när affären gjordes upp. Har ni däremot inte bestämt betalningsdag, ska du betala när säljaren kräver det.

Fick du svar på din fråga?
74

Hur kan ni hjälpa mig med mina skulder och min ekonomi?


Svar:

Vår rådgivning sker oftast vid besök hos oss. Du kan beställa tid för besök genom att ringa eller maila. Väntetiden är cirka en månad.
Exempel på vad vi kan hjälpa dig med:

- En genomgång av din ekonomi.
- Se över utgifterna – kan de minska?
- Förhandling med fordringsägarna om ändrade villkor.
- Om du inte kan betala allt, hjälper vi dig att välja vad som bör betalas.
- Hjälp med ansökan om skuldsanering.

Fick du svar på din fråga?
68

Hur kontrollerar jag företaget jag ska anlita för en tjänst?


Svar:

Företaget ska ha F-skattsedel och relevanta försäkringar såsom en ansvarsförsäkring. Man kan kontrollera om företaget har ekonomiska problem genom att ringa kronofogdens kundtjänst för upplysning om skulder. Skatteverket för F-skattsedel och eventuella skatteskulder och Bolagsverket om alla papper är i ordning. Det är även bra att ta referenser på företaget.

Fick du svar på din fråga?
60

Hur länge kan ett företag kräva pengar för min skuld när jag inte kan betala?


Svar:

Om det går flera år utan att en skuld har betalats kan fordringsägaren förlora rätten att kräva pengar av dig. Det kallas preskription. Men det räcker med att fordringsägaren skickar nya krav eller att du betalar en del av skulden för att den i de flesta fall ska leva kvar (preskriptionsavbrott). Enligt preskriptionslagen är preskriptionstiden tio år men det finns flera undantag, som till exempel när näringsidkare kräver en konsument på pengar är preskriptionstiden tre år.

Fick du svar på din fråga?
51

Om jag inte får rätt efter att jag reklamerat?


Svar:

Om du är osäker på hur du ska gå vidare med saken så kan du rådgöra med en konsumentrådgivare. Är tvisten i ett låst läge kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden,www.arn.se, för ett avgörande.
Fick du svar på din fråga?
50

Har jag inte alltid öppet köp?


Svar:

Nej, öppet köp är något man måste avtala om. Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp när du handlar i butiker. Men det finns många varuhus, affärskedjor och enskilda affärer som tillämpar öppet köp utan att du behöver be om det. Det är inte heller säkert att du har en bytesrätt eller kan få tillgodokvitto utan att du har avtalat om det.

Fick du svar på din fråga?
48

Hur hindrar jag telefonförsäljare att ringa?


Svar:

Genom NIX-Telefon kan privatpersoner spärra såväl sitt fasta telefonnummer som sitt mobilnummer mot samtal för försäljning, marknadsföring och insamling. Det sker genom att numret tas in i spärregistret NIX-Telefon. Försäljare får - med vissa undantag - inte ringa till telefonnummer som finns i NIX- Telefon. Den som vill spärra sitt telefonnummer ringer 077 228 00 00.

Fick du svar på din fråga?
42

Hur gör jag en reklamation?


Svar:

En reklamation innebär att du meddelar säljaren att du inte godtar varan samt att du anger på vilket sätt du anser att varan är felaktig. Reklamationen kan göras muntlig eller skriftlig. Vid skriftlig reklamation tänk på följande:

• Skriv kort och rakt på sak. Inled med en mening som beskriver ditt problem. Skriv kort om vad som har hänt och vad du anser att företaget ska göra för att åtgärda felet.
• Skicka med kopior, aldrig original, på handlingar som har med händelsen att göra. Till exempel kvitton, offerter och fakturor.
• Begär skriftligt svar med ett sista svarsdatum (normalt 2-3 veckor)
• Spara en egen kopia av brevet.

Fick du svar på din fråga?
40

Erbjuder Nacka kommun konsumentrådgivning?


Svar:

Från och med 1 januari 2020 erbjuder vi inte konsumentrådgivning utan hänvisar till andra aktörer. Här kan du läsa mer.

Fick du svar på din fråga?
18

Vad händer om jag inte kan betala en räkning som jag är skyldig att betala?


Svar:

Om du inte betalar räkningen får du oftast en påminnelse från företaget och om det finns ett avtal om dröjsmålsränta börjar den oftast löpa efter förfallodagen.
Om du inte betalar kan företaget (fordringsägaren) skicka ärendet till ett inkassoföretag för att få dig att betala.
Om du trots inkassokravet inte betalar kan inkassoföretaget vända sig till kronofogdemyndigheten med en ansökan om betalningsföreläggande.
Kronofogdemyndigheten fastställer skulden om du inte invänder mot den. När skulden är fastställd förs en betalningsanmärkning in i olika kreditupplysningsregister. En betalningsanmärkning gör det svårt för dig att låna pengar, skaffa kontokort, hyra lägenhet.

Fick du svar på din fråga?

Sidan uppdaterades: