Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Nackas första palliativa ombud

Torsdagen den 15 december fick trettio nyutbildade palliativa ombud – de första i Nacka - sina diplom av äldrechefen Anna-Lena Möllstam. Det är omvårdnadspersonal från särskilda boenden för äldre, från hemtjänsten och från LSS-gruppbostad som har gått en utbildning under 2016.

- Ni representerar en ökad trygghet för medarbetare som möter patienter och deras anhöriga. Stort grattis till er och era verksamheter! sade Anna-Lena Möllstam i sitt tal till de trettio nyblivna ombuden och deras chefer.

Palliativ (lindrande) vård har på senare år blivit ett specifikt förhållningssätt. Vården syftar till att förbättra livskvaliteten för patienter och deras närstående i samband med livshotande sjukdom. De som deltagit i utbildningen kommer sitt arbete i kontakt med patienter som behöver denna typ av vård och de blir i och med utbildningen ambassadörer för det palliativa förhållningssättet på sina respektive arbetsplatser.

- När bot för patienten inte längre är möjlig krävs ett klart och medvetet förhållningssätt i omhändertagandet, med både patient och närstående i fokus, säger Agneta Kling som är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska och den som har initierat och samordnat utbildningen. De palliativa ombuden kommer finnas närmast de personer som behöver denna typ av vård. Ombuden ska också informera och sprida kunskap till sina kolleger om det palliativa förhållningssättet.

Utbildningen har bestått av ett antal heldagar och ombuden har därutöver arbetat med en examinationsuppgift. Kursledarna kommer från Palliativt kunskapscentrum i Stockholm.

- Vi är jättenöjda med utbildningen och vi känner oss trygga inför ansvaret i våra nya roller, sade Helen Söderlund och Ann Darby från Danvikshems gruppboende. På bilden också Ingeli Simmros, kursledare.

Sidan uppdaterades: