Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Därför är jag god man

Pia Torén är god man till flera personer i Nacka. Samtidigt har hon ett ordinarie arbete som busschaufför, på deltid.

– Att vara god man ger sådan energi, jag får så mycket tillbaka! säger hon.

Det började med att Pia tog sig an två äldre personer som främst behövde hjälp med att betala räkningar och sköta sin ekonomi. Det var fyra år sedan. I dag är hon god man till sex personer.

– Mina första uppdrag var pågående uppgifter som jag övertog. De var ganska enkla och lätta att börja med. Nu är jag god man till fyra vuxna – två äldre och två yngre. De yngre personerna har funktionsnedsättningar, och det ena uppdraget är med förvaltarskap. Och så har jag två ensamkommande barn, berättar Pia.

Tar det mycket tid i anspråk?

– Jag har rätt mycket tid för uppdragen på dagtid, eftersom jag jobbar på kvällar och nätter. Det kan handla om möten på mina huvudmäns dagliga verksamheter, där de har sin sysselsättning. Och så är jag ofta med på möten tillsammans med mina ensamkommande och deras boenden och skolor. Ibland träffas vi också lite när det behövs, de vet att de alltid kan ringa mig. Men mycket kan jag också sköta när det passar mig bäst, till exempel sådant som handlar om ekonomi och förvaltning.

Hur kom det sig att du blev god man?

– Jag brinner för socialt utsatta människor. Jag har alltid velat ställa upp för andra och har tidigare haft ett uppdrag som kontaktperson. Så fick jag ett tips om godmanskap genom en bekant och tyckte det lät väldigt intressant. I samma veva var mina söner flygfärdiga, och jag kände att jag hade plats i mitt liv för detta. Jag ville känna mig behövd, helt enkelt.

Hur fungerar samarbetet med kommunen, tycker du?

– Samarbetet med överförmyndarenheten fungerar bra. Jag känner mig trygg med dem och att jag alltid kan få hjälp med mina huvudmäns ärenden. Vad gäller deras behov så fungerar det ibland mindre bra. För mina ungdomars skull skulle jag önska mig en bättre organisation, säger Pia.

Vilka förbättringar skulle du önska för gode män?

– Jag skulle vilja ha mer vidareutbildning, workshops och föreläsningar om aktuella saker. Och fler möten som gör att man får träffas och ställa frågor. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad och utbyta erfarenheter med andra.

Pia är med i två facebook-grupper för godmanskap varav en är för ensamkommande barn. Hon är också aktiv i Godmansföreningen i Stockholm som har givande utbildningar och konferenser.

Har du något råd att ge den som vill bli god man?

– Våga fråga! Dels din huvudman, men även anhöriga. De är jätteviktiga, understryker Pia.

Tipset är att söka en dialog. Att vara nyfiken och inte tveka inför att ta del av andras kunskaper.

– Utgå från vad du själv skulle tycka var viktigt om det var du som hade behov av en god man. Känner man sig osäker är det bara att kontakta överförmyndarenheten, de finns till för att stödja oss. Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har också jättebra information, säger hon.

– Jag vill absolut rekommendera det här uppdraget till andra. Det är väldigt givande, det berikar mitt liv, avslutar Pia.

---

Vill du också bli god man eller förvaltare? Läs mer här.

Sidan uppdaterades: