Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

På Nacka.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om cookies

Utbildning för att förhindra smittspridning

Caroline Kumhala är verksamhetschef inom äldreomsorgen i Nacka kommun. Hon är också legitimerad sjuksköterska sedan 20 år tillbaka. Nu håller hon utbildning i hur vård- och omsorgspersonal kan förhindra smittspridning av covid-19.

Cirka 500 personer inom vård- och omsorg har deltagit

I slutet av april 2020 startade Nacka kommun utbildningar för att förhindra smittspridning av covid-19. Cirka 500 personer gått utbildningen.

- Så länge som behovet finns så kommer vi att fortsätta, men just nu är planerna att fortsätta juni ut. Vi genomför utbildningen två gånger om dagen, varje vardag. Hittills har inte trycket minskat utan det är fortfarande ett stort intresse. Vi har ju också alla sommarvikarier som ska gå den, säger Caroline.

Covid Kurs RQ 1_400x400.jpgUtbildningen riktar sig till vård- och omsorgspersonal. Det är bland annat de som arbetar inom äldreomsorg, med personlig assistans, inom gruppbostad eller LSS (lagen om stöd och service) samt socialpsykiatri. Den är två timmar lång och innehåller två delar berättar Caroline.

- Först går vi igenom basala hygienrutiner. Det gäller ju alltid, men är särskilt viktigt nu. Även om personalen kan det så är det bra att fräscha upp kunskaperna. Sedan tar vi en kort paus, efter det handlar det om covid-19. Då pratar vi mycket om hur viruset smittar, kopplar ihop det med de basala hygienrutinerna. Vi går också igenom hur vi ska använda den skyddsutrustning som finns och inte råder någon brist på.

Gruppen pratar också om hur de kan skydda sig privat.

- Det här är ju inte ett virus som stannar kvar på jobbet, den finns överallt. Vi som medmänniskor har ett ansvar att inte sprida smittan vidare, därför är det viktigt att veta hur vi ska skydda oss och andra.

Chans att diskutera tankar och funderingar

Utbildningen har också fungerat som ett samtalsforum där deltagarna får dela med sig av sina tankar och funderingar.

- Det finns så klart en oro och många frågor. Då kan vi resonera och sätta det i olika perspektiv.

Caroline tror att oron framförallt handlar om att det kommer information från så många olika håll. Det kan göra det svårt att veta vad som är fakta och inte.

- Det kommer ju till exempel information från massmedia, andra länder och från vänner och bekanta. Då är det inte helt enkelt att veta vad som är rätt och riktigt. När vi benar i det och diskuterar vad som faktiskt är fakta så upplever jag att oron dämpas.

Reaktionerna från dem som deltagit har varit positiva.

- Deltagarna tycker att utbildningen har varit lärorik och att de känner sig tryggare efter den. De tycker också att de har fått en större kunskap om viruset och hur vi kan förhindra smittspridning.

Avslutningsvis vill Caroline ge oss ett medskick:

- Agera inte känslomässigt utan agera utifrån fakta. Om vi agerar på en känsla så är det lätt att det blir fel.

Sidan uppdaterades: