Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Stadsbyggnadsutmärkelsen 2021

Under 2021 byggdes många vackra, spännande och intressanta hus och platser i Nacka. Årets vinnare blev bidrag nummer 3, parhus i Storängen.

Stadsbyggnadsutmärkelsen delades ut den 8 juni i Nacka stadshus av Peter Zethraeus, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Det var fjortonde gången priset delades ut och femte gången Nackborna fick rösta fram det bästa byggnadsverket. Årets vinnare är Lovehusen i Storängen, en grupp om fem parhus alldeles intill Storängens station. Läs mer om prisutdelningen och se ännu fler bilder på vinnaren här

1. Enfamiljshus, Kummelnäs Minimalism i samklang med sin omgivning, en byggnad inkilad bland tallarna, lugnt vilande på berget. Med enkla material samtalar byggnaden med naturen i sin omgivning. Byggnaden anpassar sig till berg, marknivåer och tallar och blir självklar på platsen.

Arkitekt: Sigrid Svensson Byggaktör: Privat

2. Enfamiljshus, Kummelnäs En byggnad i varmt trä som både är sluten och öppen. Den utnyttjar platsens topografi genom att vara låg och nedtonad mot gatan och sen större mot vattnet. Möjligheten att se igenom huset till landskapet bakom skapar en lätthet och generositet.

Arkitekt: Jonas och Caroline Kempe i samarbete Anders Lundgren, A Lundgren Arkitektur Byggaktör: Privat

3. Parhus, Storängen De här fem parhusen ligger lite förskjutna till varandra vilket passar väl in i resten av Storängens bebyggelsestruktur. Alla är i trä, i olika färger, med olika detaljer som både förstärker gruppen och särskiljer byggnaderna från varandra. Som syskon.

Arkitekt: Love Arbén Arkitektkontor Byggaktör: Lovehusen/ Philip Du Rietz

4. Vårdbyggnad, Sickla Med återbrukat tegel från de gamla hantverkshusen har man med klassicistisk arkitektur återskapat känslan av historia. De översta våningarna i corténplåt samspelar fint med teglet och platsens industriarv.

Arkitekt: BAU arkitekter Byggaktör: Atrium Ljungberg

5. Takpåbyggnad förskola, Sickla En tydlig takpåbyggnad på den gamla panncentralen speglar lekfullt byggnadens innehåll – förskola. Färgspelet, detaljerna, det speglande undertaket – allt talar samma språk där det hela tiden finns mer att upptäcka för barnen i byggnaden.

Arkitekt: White Arkitekter AB Byggaktör: Atrium Ljungberg

6. Takpåbyggnad enfamiljshus, Solsidan

En takpåbyggnad i plåt som samspelar på ett säkert sätt med ursprungsbyggnadens utformning i tegel. Med enkla medel, som fönstrens proportioner, plåtens rytmisering och det flacka taket förstärker påbyggnaden det ursprungliga husets karaktär.

Arkitekt: Magnus Ståhl Arkitektbyrå AB Byggaktör: Privat

7. Enfamiljshus, Älgö

På en avsats ovanför havet ligger denna byggnad placerad, vars lätta karaktär förstärks av att den ligger på ett trädäck. Med en träfasad, som med tiden kommer att utveckla en grå patina, smälter byggnaden naturligt in i berget.

Arkitekt: Willers arkitekter AB Byggaktör: Privat

8.Brukstorget, Tollare Placerad invid kajen, i terrasser ner mot vattnet, erbjuder denna lugna park olika sittplatser, avskilda och bekväma, för tanke och ro. En plats där elementen samspelar – solljus, vatten, luft och skog.

Arkitekt: WSP Byggaktör: Bonava

9. Trapparken, Tollare Brukstorget, Tollare Parkens utformning med trappor, trädäck, tallar och skyddade sittplatser skapar ett starkt karaktäristiskt rum mellan byggnaderna i skiffer. I fonden syns Lännerstasundet och parken avslutas med en trappa ner till kajplan.

Arkitekt: Tengbom Byggaktör: Bonava

10. Folkets Hus, Fisksätra Med inspiration från koppartälten i Haga står den här byggnaden i plåt bland Fisksätras lamellhus och påminner om vad lekfullhet är. Dess gröna färg samspelar väl med sin omgivning. En tillfällig byggnad som kommer att stå här i cirka 7 år och tillföra kvaliteter både som byggnad och verksamhet.

Arkitekt: Sandell Sandberg Byggaktör: Stena Fastigheter

Rösta på din favorit

Sidan uppdaterades: