Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Vintercykling med mersmak

Projektet inspirerade mig att komma på banan. Och nu kommer jag absolut att fortsätta att cykla året runt. Det säger Veronica Gidén, en av Nackas vintercyklister.

- Jag hade som mål att cykla tre gånger i veckan. Det har inte fungerat alla dagar på grund av sjuka barn och när växlarna har frusit i kylan. Men nu när VABruari är slut hoppas jag kunna cykla mer, säger Veronica Gidén.

Andrum

För Veronica, som är arbetande småbarnsmamma, är den största behållningen med cyklingen att få en stund av ostört andrum. Hon säger att vintercykelprojektet, med möjligheten att få dubbdäck monterade, var den direkta orsaken till att hon kom igång. Och det har fungerat över förväntan att cykla de 8,5 kilometrarna mellan hemmet i Finntorpet och jobbet vid Norra Bantorget i Stockholm.

Fria vinterdäck

Fyrtio vintercyklister i olika åldrar och bosatta runtom i Nacka valdes ut till projektet och erbjöds fria vinterdäck mot att de i gengäld cyklade regelbundet och lämnade synpunkter på hur det fungerade. Totalt trampade deltagarna i projektet 1300 mil från starten i början av december till målgången i förra veckan.

Det stora flertalet av dem hade, liksom Veronica, ingen tidigare erfarenhet av att cykla på vintern. En överväldigande majoritet blev positivt överraskade över hur lätt det gick. Och hela åtta av tio uppger att de kommer cykla lika mycket eller mer nästa vinter.

- Jag tycker att snöröjning och vinterväghållning av cykelbanorna har fungerat väldigt bra, både i Nacka och i Stockholm, säger Veronica Gidén.

Ska bli enklare att cykla

De synpunkter och förslag till förbättringar som cyklisterna har lämnat tar Nacka kommun med sig i det fortsatta arbetet för att göra det enklare att cykla. Ett syfte med projektet är också att deltagarna blir ambassadörer som kan inspirera ännu fler.

- Nacka har som mål att öka andelen som cyklar året runt. Vinsterna handlar om framkomlighet, klimat och hälsa. För att veta vad vi som kommun kan göra för att göra det enklare att cykla vintertid behöver vi ha en dialog med de som har praktisk erfarenhet. Vi vill också visa att det är lättare än man kanske tror och inspirera fler att cykla året runt, säger Marianne Areskog, projektledare vid Nacka kommun.

Sidan uppdaterades: