- Nacka har som mål att öka andelen som cyklar året runt. Vinsterna handlar om framkomlighet, klimat och hälsa. För att veta vad vi som kommun kan göra för att förbättra förutsättningarna för vintercykling behöver vi ha en dialog med de som har praktisk erfarenhet. Vi vill också visa att det går och inspirera fler att cykla året runt, säger Marianne Areskog, projektledare vid Nacka kommun.
Nästan 300 personer anmälde intresse för att delta i projektet. De 40 utvalda samlades vid ett gemensamt möte i stadshuset förra veckan. På plats var även representanter för Nackas drift och trafikplanering.
Engagemanget från deltagarna var stort med frågor om alltifrån snöröjning, salthalt i sopsaltningen till grus, olycksrisk, potthål och cykelparkeringar. Några av dem har många års året-runt-cykling i bagaget, andra har precis börjat att ta cykeln till och från jobbet.
- Vi satsade också på att få en blandad grupp när det gäller ålder, kön och var i Nacka de bor för att få olika infallsvinklar. Målet är att alla ska cykla minst tre gånger i veckan. Vi har en regelbunden kontakt med dem fram till i mars nästa år och ser gärna att de använder Nackas app för felanmälan om de ser gropar, vägarbeten eller andra hinder, säger Marianne Areskog.
Ann-Kristin Ingemarsson och Per Cronholm är två av dem som är med i projektet. Ann-Kristin är relativt ny som cykelpendlare och bosatt i norra Lännersta. Hon tycker att det är enklare att cykla nu när barnen är större och familjelogistiken mindre omfattande.
- Friheten är en stor fördel. Jag är inte beroende av kollektivtrafikens tider eller av att hitta en parkeringsplats. Cykeln underlättar också för mig i tjänsten eftersom jag enkelt kan göra besök på vägen till eller ifrån jobbet, säger hon.
Hon planerar att cykla till jobbet i stadshuset de flesta dagarna i veckan. Redan nu kan hon konstatera hur arbetsgivaren skulle kunna underlätta för medarbetarna att ta cykeln.
- Jag ser till exempel att det skulle behövas mer förvaring för hjälm och kläder, säger hon.
Per Cronholm, bosatt i Älta och med arbetsplats på Stockholms universitet, har många års erfarenhet av att cykla. Sedan 35 år tillbaka cyklar han i stort sett varje dag till och från jobbet, två mil i vardera riktning. Vid sidan om att han får nästan två timmars daglig träning och att cykeln är miljövänlig innebär den också en besparing.
- Även om jag skulle ha en dyr cykel kommer jag inte i närheten av kostnaden för att ha en bil, säger han.
Genom åren har han sett hur vintercyklingen har blivit vanligare och han hoppas att studien kommer att inspirera ännu fler att våga testa. Det innebär i sin tur att vägar och vinterunderhåll anpassas och förbättras , tror han.
Samma förhoppning har Marianne Areskog.
- Idag ser vi att en tiondel av arbetsresorna i Nacka sker med cykel en vanlig höstdag. Det visar att vi är på rätt väg. Den här studien blir ett test på hur vi kan bli ännu bättre året runt, säger hon.
På webbsidan www.nacka.se/cykel kan man läsa mer om hur Nacka arbetar för att förbättra förutsättningarna för cykling.
För mer information om gator och gator och underhåll, följ @nackagator på Twitter.
Sidan uppdaterades: