Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Miljö och cykel i fokus för fredagsfrukost

I förra veckan miljödiplomerades 20 arbetsgivare i Nacka. Vid samma tillfälle fick nio arbetsplatser utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats.

Marianne Areskog, projektledare i Nacka, berättade om kommunens arbete för hållbart resande. Att fler cyklar, året runt, är en viktig del. Arbetsgivarna har en central roll för att göra det enkelt att ta cykeln till arbetet, till exempel genom att erbjuda bra och säker cykelparkering och möjlighet till dusch och förvaring av ombyteskläder.

För att hjälpa och inspirera har Nacka kommun tagit fram utmärkelsen Cykelvänlig arbetsplats med olika kriterier för cykelvänlighet. Arbetsplatsen kan få en till tre stjärnor.

Gör ditt jobb cykelvänligt - läs mer här

Atrium Ljungberg - så blev vi cykelvänliga

En av de nio cykelvänliga arbetsplatserna är fastighetsbolaget Atrium Ljungberg där Emma Henriksson är chef för digital utveckling och hållbarhet. Under frukosten berättade hon om hur företaget arbetar för ökad cykelvänlighet – både i och runt sitt fastighetsbestånd och för de egna medarbetarna.

- Vår stad skapar närhet och bekvämlighet. Vi prioriterar gående, kollektivtrafik, yteffektiv parkering, elbil eller elhybrid och cykling. Det ligger helt i linje med vårt arbete med hälsa, miljö och klimat, säger hon.

Förmånscyklar och cykelservice

Cykling kräver en fungerande infrastruktur och bra cyklar. Atrium Ljungberg inför därför förmånscyklar till sina medarbetare. Det innebär att de anställda kan hyra en cykel med bruttolöneavdrag, något som kan vara ett sätt att ha råd med en bra pendlingscykel eller elcykel.

- Vi erbjuder våra anställda gratis cykelservice två gånger i vår. Det finns också möjlighet att köpa cykelservice från vår hyresgäst Velo & Oxygen, säger Emma Henriksson.

Nära företagets huvudkontor i Sickla finns ett nytt cykelgarage och omklädningsrum för cyklande medarbetare.

- Vi har även cyklar som driftpersonalen i Sickla kan använda sig av i tjänsten, säger hon.

Runtom i Sickla har Atrium Ljungberg byggt nya cykelparkeringar. De har också placerat ut cykelpumpar för samtliga besökare. Och Emma själv lever som hon lär.

- Jag älskar att cykla. Jag har tolv kilometer till jobbet och har målet att cykla minst två dagar i veckan. Jag har visserligen inte tagit steget att cykla vintertid, men det kanske blir till vintern, säger hon.

Förutom Atrium Ljungberg är Nackas cykelvänliga arbetsplatser Atlas Copco AB, Danvikshem, Intrum, Linguacom, Myrsjöskolan, Nacka kommun (stadshuset), Epiroc AB samt Recycling Partner RP AB.

Miljödiplomering


Under dagen miljödiplomerades också 20 arbetsplatser av kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen.

De miljödiplomerade är: Nacka kommun, serviceenheten; Lindqvist Bygg, Nacka kommun, natur- och trafikprocessen; Recycling Partner RP AB, Dustin Sverige AB, PK Produkter, Älta transportservice, Glaskedjan Nacka/Bilglas Nacka, Danvikshem, Skepparholmen, Capio Geriatrik Nacka AB, TL Bygg, Geo Mind, Ehn & Land, Linguacom, Intrum, 24 Solutions AB, AB Nacka Lås & Larm, Maria Regina Hospice och Bilia Center Metro AB.

Miljöfrågor prioriterade

I Nacka kommun är miljöfrågor prioriterade. Sedan 2016 finns ett miljöprogram med sex lokala miljömål inför 2030.

- Miljömålen behöver engagemang. Vi vill därför uppmärksamma och stödja de företag som miljöcertifierat sig under året och de får motta Nackas miljödiplom, säger Elin Fransson, näringslivsutvecklare i Nacka.

Sidan uppdaterades: