Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Cykel ger skjuts in i samhället

Genom ett samarbete mellan Cykelfrämjandet och Nacka kommun introduceras nyanlända i cyklandets konst. Kursen handlar om mer än att lära sig trafikvett och rulla på två hjul. Att cykla kan vara ett sätt att ta sig in i det svenska samhället och nyckeln till frihet.

- Ett mål med cykelkursen ”Frihet på cykel” är att etablerade och nya svenskar ska mötas. Och kurserna har varit väldigt uppskattade. Majoriteten av deltagarna är nyanlända som har bott i Sverige i några år men vi har också andra deltagare, säger Nannette Büsgen, koordinator för Volontär i Nacka.

Cykelfrämjandet har haft kursverksamheten sedan 2012 och efterfrågan ökar. Genom ett samarbete med kommunen har flera kurser med cirka 10-15 deltagare vardera hållits i Nacka.

Hitta balansen

Som regel får deltagare börja med att hitta balansen på en cykel utan trampor, samma metod som mindre barn använder. Därefter introduceras framåtrörelse och tramp. Sättet att introducera cyklandet stegvis kommer ursprungligen från cykellandet Nederländerna.

Kursen ”Frihet på cykel” hölls första gången 2017. I år har den genomförts vid tre tillfällen i Nacka, samtliga fulltecknade. Cykelfrämjandet samordnar och planerar kurserna. Instruktörerna är volontärer.

- Ett mål är att nya och etablerade svenskar ska mötas. Ett annat mål är att deltagare sedan blir volontär och utbildar sig till cykelinstruktör. Det finns också positiva effekter på jämställdhet och hälsa. De flesta som går kurserna är kvinnor, många av dem från länder där kvinnor inte kan cykla. Och de som går visar andra att det är möjligt och kan få fler att våga ta steget, säger Nannette Büsgen.

Ett sätt att mötas


Cykelfrämjandet håller också cykelmekarkurser, bland annat i Fisksätra Folkets hus. Mekarkurserna lockar mammor och barn, personer som nyss har lärt sig cykla, vana och ovana cyklister - allt under trygg ledning av cykelmekanikern Magnus McPheat. Här lär sig deltagarna att laga en punktering, fixa bromsarna och ge cykeln lite extra kärlek och omsorg. Målet är att de sedan ska kunna ta hand om sin cykel själva.

En av dem som siktar på detta är 19-åriga Nawal som har varit i Sverige i snart tre år. Utan att någonsin har suttit på en cykel i hemlandet Somalia tog hon chansen att lära sig.

- Först tog vi bort pedalerna och jag fick träna på parkeringsplatser och i en liten backe. Jag är fortfarande försiktig men numera tar jag cykeln både till skolan och när jag åker och handlar, säger hon.

Nawal planerar alltså att fortsätta, nästa steg blir Cykelfrämjandets cykelmekarkurs.

Enligt Nannette Büsgen fortsätter kurserna i Nacka. Innehållet kommer också att utvecklas och skräddarsys efter olika grupper och behov, till exempel för barn eller äldre.

Se film från Malmö om kursen här

På bilden: Magnus McPheat.
Fotograf: Sara Örnberg

Sidan uppdaterades: