Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
December

Vilans skola knep andraplatsen i utmaningen Gå och cykla till skolan 2018

För Vilans skola har det blivit tradition att delta i utmaningen Gå och cykla till skolan 2018. Gröna pluppar, samtal om trafiksäkerhet, miljötänk och hälsa gav en andra placering i årets utmaning.

Gå och cykla till skolan vänder sig till Sveriges alla elever och pedagoger i år F-6. Under två valfria veckor i september-oktober samlar deltagande skolor så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan.

- Utmaningen Gå och cykla till skolan har blivit en tradition här hos oss på Vilans skola. Vi är oerhört stolta för andraplatsen i årets utmaning. Våra elever är så taggade inför veckorna när tävlingen ska genomföras. Vi har även vunnit vid ett tidigare tillfälle, säger Stina Scholz, lärare i idrott och hälsa.

Säkrare skolvägar, bättre miljö och piggare barn

Inför utmaningen informeras vårdnadshavare, elever och pedagoger om syftet med utmaningen. För de lägre årskurserna fokuserar Vilans skola på säkra skolvägar. Syftet med utmaningen är att främja hälsan hos barn och unga, bidra till en bättre miljö samt förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljöer.

- Vi tror också att eleverna lär sig att fysisk aktivitet gör oss starkare, gladare och smartare. De lär sig ett "beteende" att röra på sig vilket vi hoppas hänger med dem längre fram i livet, säger Stina Scholz.

Stort engagemang hos barnen

- Det var roligt. Vi fick färglägga en grön plupp för varje barn som hade gått eller cyklat. Vi tränade på engelska samtidigt i vår klass för vi räknade plupparna på engelska. Det var spännande att de hur många prickar vi fick ihop, berättar en av eleverna i åk 1.

Barnen ser även flera fördelar med att gå eller cykla till skolan:

- Då släpper bilarna inte ut lika mycket avgaser i naturen. Man blir också trött av att åka bil och så är det bra att röra på sig, berättar en annan elev i åk 1.

Gå & Cykla till skolan arrangeras av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om barn och trafik. Aktiviteten engagerar årligen ca 50.000 elever och pedagoger i år F-6.

Sidan uppdaterades: