Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Malin blir piggare av att cykla året runt

Malin Ahlström cyklar mellan hemmet och arbetet i centrala Nacka mellan tre och fyra dagar i veckan, en sträcka på ungefär nio kilometer enkel resa. De dagar hon inte cyklar brukar hon ta bilen. Den här vintern är den första som hon har fortsatt cykla utan avbrott.

Hur har det varit att cykla den här vintern?

– Det har varit väldigt lätt. Temperaturen har inte varit under minusstrecket många gånger. Dessutom har det ju knappt varit någon snö.

Vilken typ av cykel har du använt?

– En vanlig cykel, en ganska sportig modell med smala däck. I undantagsfall, som när jag hade punktering, har jag även använt en el-mountainbike som vi har gemensamt i familjen.

Viktigt med rätt förutsättningar

Har det varit lätt att motivera sig att fortsätta trots mörker och kyla?

– Ja det tycker jag. För mig handlar det mer om logistiken hemma, med hämtning och lämning av barn, som måste fungera för att jag ska kunna cykla.

Har det varit svårt att välja kläder?

– När det har varit större temperaturskillnader under dagen har det varit en utmaning. Det är inte alls samma upplevelse med minusgrader mot ansiktet som plusgrader!

Har du stött på några oväntade problem?

– Nej, inga än så länge.

Vad är vinsten med att cykla, i stället för att resa på andra sätt, tycker du?

– Jag blir mentalt piggare och gladare och känner att jag får lite mer ork, både hemma och på jobbet. Benen får också en bra träningsdos. Men det är ganska stor skillnad på orken efter en sommarcykling kontra vintercykling. Det är tyngre med dubbdäck!

Bra start och slut på dagen

Kommer du att fortsätta cykla året runt?

– Ja absolut! Det är bra både för miljön och mig själv, och det är både en bra start och avslutning på dagen.

Skulle du rekommendera andra att cykla på vintern?

– Med de cykelvägarna vi har i Nacka så rekommenderar jag verkligen det. Men jag har stor förståelse för att det kan vara en utmaning, beroende på hur långt det är till jobbet, duschmöjligheter samt hur det fungerar på hemmaplan.

Har du några tips till den som tvekar?

– Testa! Du behöver ingen supercykel för att klara av det. Ta den utrustning du har hemma, du behöver inte köpa allt nytt. Jag har tagit fram skidhjälmen, goggles och skidvantar när det varit som kallast.

Sidan uppdaterades: