Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.
April

Kan du cykla till jobbet? Kanske är det enklare än du tror

Många som pendlar med bil eller kollektivtrafik har aldrig funderat på om det skulle gå lika bra att cykla i stället. Nu är det rätta tillfället att göra det, både för din egen och för dina medtrafikanters skull.

Just nu behöver vi alla se över våra vardagsvanor och anpassa oss efter en ovanlig och speciell situation. Alla som kan behöver hjälpas åt för att hela samhället ska klara krisen vi går igenom så bra som möjligt.

Kan du hjälpa till?

Ett sätt som du kan bidra på är att fundera över hur du reser. Kanske är du en av dem som skulle kunna cykla i stället för att ta bilen eller resa kollektivt? I Nacka är det ofta smidigt att ta sig fram på cykel, och vi arbetar hela tiden med att förbättra vårt cykelvägnät, som redan nu omfattar över 100 km cykelvägar och cykelbanor.

Hur lång tid tar det?

På korta och medellånga sträckor är cykeln ofta väldigt konkurrenskraftig mot andra transportmedel. Om du cyklar i 15 km/tim, en hastighet som de flesta kan hålla utan att bli svettiga, tar det inte mer än 27 minuter att ta sig från Centrala Nacka till Slussen, eller 36 minuter till Norra Bantorget. Parkeringen är dessutom gratis.

Motsvarande tider för sträckan Orminge centrum – Slussen är 56 minuter och till Norra Bantorget 1 timme och 4 minuter. Om du startar i Älta centrum kan du ta dig till Slussen på 52 minuter och hela vägen till Norra Bantorget på en timme.

Ta det som ett träningspass

Om du vill passa på och få ett träningspass, eller har en elcykel, och kan hålla 25 km/tim i genomsnitt, tar sträckan från centrala Nacka till Slussen bara 17 minuter, eller 22 minuter om du fortsätter till Norra Bantorget. Från Orminge eller Älta kan resan in till Norra Bantorget gå på 38 minuter.

Bonus: Bli piggare och må bättre

Självklart är cykling inte ett alternativ för alla. Men är du frisk och har en cykel kan det vara något att fundera på. Chansen är dessutom stor att du blir både piggare och friskare av själva cyklingen, oavsett om du väljer att cykla lugnt eller fort. De som cyklar till jobbet regelbundet mår bättre och upplever sin pendling som mer positiv än de som åker kollektivt eller tar bilen, visar bland annat forskning från Lunds universitet. Har du en lång resa? Kanske kan du ta cykeln i ena riktningen dag 1 och cykla tillbaka igen dag 2.

Fler exempel på restider med cykel för olika sträckor (15 km/tim):

Lillängen – Solna Centrum (13 km) 52 minuter

Björknäs – Sickla (6,9 km) 28 minuter

Duvnäs utskog – Gullmarsplan (11 km) 44 minuter

Gustavsvik – Sundbybergs Centrum (28 km) 1 tim 52 minuter

Tips för dig som vill komma igång och cykla

Ta hand om cykeln

Hitta bra cykelvägar i Nacka

Här finns det allmänna cykelpumpar i Nacka

Tipsa din arbetsgivare om hur din arbetsplats kan bli mer cykelvänlig

Sidan uppdaterades: