Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

"Genom att minimera tunga transporter och planera leveranstiderna blir miljön bättre för de boende"

Vi har träffat Johan Wiklund som är platschef och Veronica Dahlquist som är affärsansvarig på det nyöppnade bygglogistikcentret på Kvarnholmen. Här pågår flera projekt samtidigt och transporterna till och från ön är många. Det var för att råda bot på detta som man öppnas ett bygglogistikcenter i Gula ladan nedanför Finnbergstunneln.

– Tanken med centret är att byggtransporterna ska bli färre och fungera smidigare. Genom ett bokningssystem kommer alla byggprojekt att boka in sina leveranser så att det inte blir så många transporter samtidigt. Mindre leveranser samlas ihop och samordnas i gemensamma transporter, berättar Johan Wiklund.

Att det pågår så många olika byggen samtidigt på en relativt liten plats som Kvarnholmen är förstås en utmaning i sig. Redan idag bor det många här och fler flyttar in i en stadig ström vartefter nya bostäder blir klara.

– Det handlar inte bara om en effektivisering för byggprojekten det är också en trygghetsfråga för människorna som bor här. Barnen måste kunna ta sig till och från skola och förskola på ett tryggt sätt. Genom att minimera tunga transporter och planera in leveranstiderna blir miljön bättre för de boende, menar Veronica Dahlquist.

Även byggprojektens avfallshantering samordnas genom logistikcentret. Vilket innebär att hämtning av avfall kan ske oftare och mer samordnat. Allt avfall samlas ihop vid logistikcentret innan de hämtas med större transporter. Genom detta får man plats med fler mindre behållare och det blir enklare att källsortera avfallet.

– Det finns ett tydligt miljötänk i detta. När det gäller avfallshanteringen så ställer vi höga krav på källsorteringen och görs det rätt så minskar byggföretagen sina kostnader. Det finns alltså en ekonomisk vinning i att vara rädd om miljön, säger Johan Wiklund. Genom logistikcentret finns det även möjlighet att mellanlagra byggmaterial som ska användas i ett senare skede och att hyra maskiner. Även detta ska effektivisera byggprojekten och minimera onödiga transporter.

Kvarnholmen är Nackas enskilt största stadsbyggnadsprojekt. När allt är klart kommer 6 000 människor att bo här och 1 000 personer kommer att ha Kvarnholmen som sin arbetsplats.

Sidan uppdaterades: