Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nacka stad får ett nytt landmärke

Ett 30 våningar högt hus planeras i Nackas mest centrala delar, mellan stadshuset och Nacka Forum och alldeles intill den nya stadsparken.

Nacka kommun har tecknat ett avtal om tidig markreservation med Sveafastigheter Utveckling om att bygga ett cirka 30 våningar högt hus med 500 bostäder och lokaler för olika verksamheter. I bottenvåningen kommer även en av nedgångarna till tunnelbanan att ligga.

Avtalet rör ett av Nacka stads allra mest centrala kvarter, mellan Nacka Forum och Nacka stadshus, och intill den nya stadsparken.

Hög arkitektonisk kvalitet

Discus valdes ut för sin höga gestaltningskvalitet, något som krävs för en byggnad som är tänkt att bli omkring 30 våningar. I förslaget ingår en planering på omkring 500 bostäder med möjligheter till både hyresrätter och bostadsrätter. I byggnaden planeras också lokaler för olika typer av verksamheter.

– Höga hus tar mycket uppmärksamhet och måste därför vara spännande att se på. Just den här byggnaden kommer att representera och symbolisera Nacka på långt håll. Då vill vi att den ska våga ta för sig – och det tycker vi att Discus gör, säger Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka kommun.

Discus har tagits fram av Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Utveckling. Planarbetet inleds under 2018 med målsättning att en detaljplan ska kunna antas ett par år senare.

Ny detaljplan påbörjas under 2018

Innan huset kan byggas behöver en ny detaljplan för kvarteret tas fram. I detaljplaneprocessen kommer förslaget att utvecklas och lämplighet prövas enligt plan- och bygglagen. Planarbetet inleds under 2018 med målsättning att en detaljplan ska kunna antas ett par år senare. Därefter ska bygglov sökas. Parallellt pågår planeringen av tunnelbanan, som ska börja byggas nästa år och beräknas öppna för trafik om åtta-nio år.

– Vi får en vacker byggnad mitt i vår kommande stad med entré till tunnelbanan i bottenvåningen, fantastisk utsikt, med park utanför och både kontor och lägenheter inuti. Huset kommer att ge platsen en identitet av både modernitet och lekfullhet, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

Discus blir ett landmärke för Nacka stad. Här kommer det att finnas bostäder, arbetsplatser, skolor, stadspark, kultur, fritid och idrott. Här ska även VERCITY, Sveriges första galleria för högre utbildning, ligga. I området planeras en överdäckning av motorvägen och en ny bussterminal. Här kommer också tunnelba­nans nya slutstation att ligga.

Sidan uppdaterades: