Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Överenskommelse om elsparkcyklar i Sickla

Nacka kommun har skrivit på en överenskommelse med elsparkcykelföretaget Voi om att samarbeta kring elsparkcykelverksamhet i Sickla. Elsparkcyklarna går att använda inom området Kvarnholmen och västra Sickla.

Från och med midsommar är det möjligt att hyra Vois elsparkcyklar inom området Västra Sickla och Kvarnholmen. Basen finns i Sickla köpkvarter, där även Vois laddstolpar finns. Lämnas cykeln utanför området kommer taxametern ticka tills den flyttas inom den tillåtna radien.

Enligt överenskommelsen ska Voi säkerställa att deras personal inte ställer ut elsparkcyklar så att de står hindrande eller trafikfarligt eller i strid mot andra bestämmelser i trafikförfattningar. Det med särskilt betoning på att upprätthålla framkomligheten för personer med funktionsnedsättning.

Voi kommer även att låta geofenca angivna sträckor och platser där elsparkcyklarna kan köras i max 6 km/h.

Det är den ordinarie trafikövervakningen som ser till att elsparkcyklar inte står hindrande eller trafikfarligt. Operatören har två timmar på sig att om det flytta på elsparkcyklar efter att ha fått kännedom om detta. Inom ett dygn har även bolaget garanterat att ta bort trasiga eller obrukbara sparkcyklar inom ett dygn.

Nacka kommun kommer löpande att utvärdera projektet med elsparkcyklar, och kan komma att ingå liknande överenskommelse med andra aktörer som vill etablera motsvarande verksamhet.

Vad gäller?

Elsparkcyklar ska i första hand köras på cykelbanan och följa trafikregler för cyklister med ett undantag, åkning är tillåten på gångbanor förutsatt att den sker i gångfart (6 km/h).

I övrigt gäller alltså samma regler som för vanliga cyklar och andra eldrivna fordon med fordonsklass cykel. Läs mer på Transportstyrelsen webbplats: Fordonsregler för cykel (Transportstyrelsens webbplats)

Elsparkcykeln är ett enpersonsfordon och får alltså bara användas av en person i taget.

Det är Polisens uppdrag att övervaka trafiken och se till att trafikregler följs. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats: Trafikregler för dig som cyklar

Sidan uppdaterades: