Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Nu dras tunnelbanan vidare till Nacka – efter 44 år

I dag gick startskottet för tunnelbanan söderut, från Kungsträdgården under Saltsjön vidare mot Söderort och Nacka. Kungsträdgårdens tunnelbanestation stod klar 1977 och redan då fanns planer för att tunnelbanan skulle dras till Nacka. Nu, efter 44 år, öppnar arbetstunneln under Blasieholmen upp igen och spåren mot Nacka kan fortsätta byggas.

Tunnelbanans utbyggnad är en framtidssatsning som kommer att bidra till tusentals nya arbetsplatser och nya bostäder. Både nya och gamla Nackabor kommer att få fler möjligheter till en mer hållbar vardag, med fler valmöjligheter och större utbud.

Bild på Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, Joakim Larsson, borgarråd (m) i Stockholms Stad samt Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka kommunBild: Från vänster Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL, Joakim Larsson, borgarråd (M) i Stockholms stad samt Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka kommun.

- Tunnelbanan kommer förbättra och förenkla livet för många gamla och nya Nackabor, när vi på ett snabbt och miljövänligt sätt kommer kunna resa till och från Nacka utan köer. Samtidigt skapar tunnelbanan också förutsättningar för att utveckla kommunen och hela östra Storstockholm genom tusentals nya arbetsplatser, varierad ny bostadsbebyggelse och en levande stadsmiljö. Från Nackas sida välkomnar vi verkligen att vi nu är igång med arbetet i Kungsträdgården, säger Cathrin Bergenstråhle (M), kommunalråd i Nacka kommun.

Varierad stadsmiljö, alltid nära naturens lugn

Västra Sicklaön är inne i ett starkt utvecklingsskede. En blandad stadsmiljö med varierad bebyggelse, både modern och klassisk arkitektur byggs – och alltid nära till grönt och naturens lugn. Tunnelbanan är en förutsättning för Nackas utveckling. Sammanlagt ska det byggas 13 500 bostäder, varav 11 300 vara klara till 2035 och ytterligare 2 200 bostäder till 2040. Det planeras även för 10 000 nya arbetsplatser.

Tunnelbana till Nacka – ett snabbt och miljövänligt sätt att resa

Med tunnelbanan blir det lättare att mötas och resa både i och utanför Nacka. När Blå linje till Nacka, med stationer i Sickla, Järla och Nacka, är färdigbyggd 2030 kommer resan in till T-Centralen ta cirka 12 minuter.

Bild från arbetstunneln under BlaiseholmenBild: Arbetstunneln under Blaiseholmen som efter 44 år öppnar upp när arbetet att bygga ut tunnelbanan från Kungsträdgården vidare mot Nacka fortsätter.

1400 meter ny tunnel från Kungsträdgården

Under senhösten räknar Region Stockholm, som ansvarar för tunnelbanans utbyggnad, att komma igång med borrning och sprängning för de blivande tunnelbanetunnlarna. Från Kungsträdgården ska det byggas runt 1400 meter ny tunnel. Mitt under Saltsjön kommer den att möta tunneln som byggs från Södermalmshållet.

För mer information

För mer information om utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka, se Region Stockholms webbplats.
Nya tunnelbanan – Aktuella arbeten Nacka

Sidan uppdaterades: