Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Det blev en villa!

För första gången under de elva år Nacka stadsbyggnadsutmärkelse har genomförts gick priset till en villa. Den ligger i Kummelnäs och är fint inplacerad i naturen.

Stadsbyggande är ett brett område, så allt från nybyggnader av bostadshus och offentliga byggnader till en ny vacker väg, en våtmark eller ett konstverk kan vara med och tävla. Kandidaterna till 2016 års utmärkelse var också väldigt varierande. Det ska handla om objekt som färdigställts under föregående år.

I år var det tjänstemän inom kommunens stadsbyggnadsprocess och politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden som hade rösträtt. Kommunens stadsarkitekt arrangerar tävlingen.

Flest röster fick tvåvåningsvillan SIX WALLS HOUSE i Kummelnäs
Byggherre: Hanna och Marcus Majewski
Arkitekt: Arrhov Frick Arkitektkontor

Motivering: "Denna tvåvåningsvilla är inplacerad med platsen som inspiration. Naturen med hällar och barrträd ger fina utblickar mot sjön. Planlösningen så självklar. De sex väggarna med betongsten både in och utvändigt har gett fina proportioner. Fasaden mot sjön är modernt uppglasad och gavelrummet med dubbel takhöjd ger spännande genomsikt i huset. Och som ett utropstecken verkar huven som ger tillgång till husets platta tak."

Andraplatsen delades av Dagvattenpark Tollare (kandidat nr 4) och parhus i Kummelnäs (kandidat 7).

Se alla kandidaterna (PDF-dokument, 859 kB)

Se alla års pristagare

Sidan uppdaterades: