Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Underrättelse om granskning - Rösunda 9:14 och del av 9:15

Underrättelse om granskning - Detaljplan för fastigheten Rösunda 9:14 och del av fastigheten Rösunda 9:15, Ringvägen 44, i Saltsjöbaden, Nacka kommun

En ny detaljplan tas fram för fastigheten Rösunda 9:14 och del av fastigheten Rösunda 9:15. Ni ges nu möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra avstyckning av fastigheten Rösunda 9:14 i två fastigheter och ge byggrätt för ett enbostadshus med komplementbyggnad på den avstyckade delen.

Planförslaget innebär ändrad byggnadsarea för befintlig huvudbyggnad på fastigheten Rösunda 9:14 från 170 till 160 kvadratmeter, samt tillkommande byggnadsarea om 95 kvadratmeter för ny huvudbyggnad. Högsta tillåten nockhöjd för befintlig huvudbyggnad ökas för att lösa rådande planstridighet. Strandskydd upphävs inom planområdet med motivet att fastigheten utgörs av redan ianspråktagen tomt. Planförslaget möjliggör två komplementbyggnader i anslutning till Ringvägen. Med hänsyn till den särskilt värdefulla kulturmiljön och områdets karaktär tillkommer utformningsbestämmelser för fasader och tak för ny bebyggelse.

Kommunens bedömning är att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Strandskydd

Strandskyddsförordnandet enligt 7 kap 15 § MB föreslås bli upphävt inom planområdet. Kommunen föreslår att strandskyddet upphävs med motivering att området redan är ianspråktagen kvartersmark i form av gräsmatta inom hemfridszonen. Som särskilt skäl åberopas 7 kap 18 c § punkt 1 i miljöbalken (1998:808) att området ”redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften”.

Ersättning

I 14 kap plan- och bygglagen finns bestämmelser om vem som kan ha rätt att få ersättning för skador på grund av detaljplanen. Talan måste väckas vid Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt inom två år. Tiden räknas från det datum planen vann laga kraft. Om skadan rimligen inte kunde förutses inom den tiden får talan väckas senare.

Granskningstid

Under tidenden 23 maj 2018 till och med den 7 juni 2018 finns planförslaget utställt för granskning.

Utställningslokaler

Detaljplaneförslaget finns tillgängligt för granskning i Nacka kommuns utställningshall i Nacka stadshus, Granitvägen 15, Nacka. Utställningshallen är öppen under stadshusets öppettider.

Planhandlingar

Plankarta (PDF-dokument, 293 kB)
Planbeskrivning (PDF-dokument, 1.2 MB)
Samrådsredogörelse (PDF-dokument, 158 kB)
Underlag Översiktlig miljöteknisk markundersökning (PDF-dokument, 3.6 MB)

Upplysningar

Lämnas av planarkitekt Ida Larsson, telefon: 08-718 79 40, e-post: ida.1.larsson@nacka.se

Synpunkter på förslaget

Eventuella synpunkter på planförslaget ska skriftligen ha kommit in senast den 7 juni 2018. Den som inte framfört synpunkter på planförslaget senast under granskningstiden kan förlora rätten att senare överklaga beslut i ärendet.

Synpunkter skickas till:

registrator.plan@nacka.se , skriv MSN 2017/8 i ämnesraden.

eller till:

Nacka kommun
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Planenheten MSN 2017/8
131 81 Nacka

OBS: Insända synpunkter blir offentliga handlingar. Om en handling skickas via e-post behöver den inte samtidigt skickas på annat sätt. Vänligen texta namn- och adressuppgifter!

Sidan uppdaterades: