Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter. Om utredning av gatukostnader hör till projektet ställs även den ut för granskning.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen fattar beslut om gatukostnader, för projekt där kommunen ska ta över och förbättra enskilda vägar.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering ingår i förberedelserna.
Kommunen ansvarar för utbyggnad av vägar och va. Enskilda fastighetsägare kan söka bygglov och börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Just nu pågår förberedande arbeten på platsen utanför Boo gårds skola.
För att nya Boo Gårds skola ska kunna byggas så snart som möjligt delades projektet 2015 i två detaljplaner: en för skol- och idrottsområdet (Boo Gårds skola) och en för villafastigheterna (Galärvägen). Läs mer om Galärvägen.
Projektet Boo Gårds skola-Galärvägen startade genom att politikerna i kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott godkände förslaget till start-pm i april 2014.
Projektet ingår i programområdet Sydöstra Boo. Planeringen här utgår ifrån detaljplaneprogrammet för Sydöstra Boo, som antogs våren 2012.
För att skolan ska kunna byggas ut så snart som möjligt delades projektet 2015 i två detaljplaner: en för skol- och idrottsområdet (Boo Gårds skola) och en för villafastigheterna (Galärvägen). Läs mer om Galärvägen.
Syftet med planförslaget är att göra det möjligt för Boo Gårds skola att bygga ut lokalerna för att kunna utöka sin verksamhet. Utöver det möjliggörs en utveckling av skol- och idrottsverksamheten, i och med att Boovallen planläggs för idrottsändamål. Nuvarande parkering och återvinningsstation får planstöd. All mark inom planområdet ägs av Nacka kommun.
Projektet ingår i programmet för sydöstra Boo och där sägs att det behövs ett helhetsgrepp över skol- och idrottsområdet, bland annat för att förbättra trafiksituationen. Programmet föreslog också att en ny förskola skulle placeras vid Galärvägen. Förskolan är nu färdigställd och ersätter den provisoriska förskolan vid Boo gårds skola.
Under samrådet 2016 fick myndigheter och remissinstanser samt de boende i närområdet ge sina synpunkter på planförslaget. Kommunen tog ställning till synpunkterna och arbetade sedan fram en ny version av förslaget.
Planförslaget presenterades för granskning 24 mars till 25 april 2017.
Kommunfullmäktige antog detaljplanen den 19 juni 2017, § 184. Detaljplanen överklagades sedan till flera instanser.
När mark- och miljödomstolen prövade överklagandet, beslutade de att godkänna kommunens planer för området. Det beslutet står nu fast, eftersom nästa instans, mark- och miljööverdomstolen, den 16 mars 2018 beslutade att inte pröva överklagandet av utbyggnadsplanerna.
Projektet hör till ett större utvecklingsområde. Planeringen bygger på ett program från 2012. Gå hit för att få överblick och läsa om andra projekt i området.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och panorera i kartan.
Sidan uppdaterades: