Ett start-pm antas av politikerna. Därefter utreds olika sakfrågor (t.ex. trafik, buller, dagvatten).
Vid samrådet kan närboende och andra berörda ge synpunkter på förslaget till detaljplan, och kommunen kan hämta in mer kunskap. När samrådsperioden är över sammanställer kommunen synpunkterna och bearbetar planförslaget. Samråd om förslag till gatukostnader hålls samtidigt som plansamrådet.
Ett bearbetat förslag ställs ut för granskning och en ny möjlighet ges att lämna synpunkter. Utredning av gatukostnader ställs för granskning samtidigt.
Efter granskning kan kommunen göra mindre ändringar i planförslaget. Ett slutligt förslag beslutas av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen fattar beslut om gatukostnader, för projekt där kommunen ska ta över och förbättra enskilda vägar.
Den nya planen börjar gälla (vinner laga kraft) när överklagandetiden gått ut, förutsatt att inga överklaganden kommit in, eller att de instanser som prövar överklaganden sagt nej. Planen styr hur marken får användas och vad som kan byggas.
Markfrågor och projektering ingår i förberedelserna.
Kommunen ansvarar för utbyggnad av vägar och va. Enskilda fastighetsägare kan söka bygglov och börja bygga enligt den nya detaljplanen.
Vikingshillsvägens utbyggnad är klar. Lantmäteriförrättningen är på väg att slutföras. Informationsbrev om fakturering av gatukostnader har skickats ut till berörda fastighetsägare och fakturering kommer att ske under våren.
Om kommunen ska ta över ansvaret för vägar, parkmark med mera i samband med framtagande av en ny detaljplan, görs en gatukostnadsutredning. Där framgår vilka fastigheter som ska vara med och betala gatukostnadsersättning, vilka kostnaderna är och hur fördelningen ska gå till.
Syftet med gatukostnadsutredningen är att informera om vad som påverkar storleken på den gatukostnadsersättning som fastighetsägare ska betala, samt att samla in synpunkter från sakägare och andra vid samråd och granskning. Kommunen sammanställer och kommenterar synpunkterna i en redogörelse, och eventuellt justeras förslaget. Redogörelsen bifogas sedan handlingarna inför kommunstyrelsens beslut.
Samråd och granskning av förslag om gatukostnader brukar samordnas med detaljplaneringens samråd och granskning.
Kommunstyrelsen antog riktlinjer för uttag av gatukostnadsersättning (PDF-dokument, 211 kB)den 4 april 2016 (§ 128). Riktlinjerna ersätter de tidigare två gatukostnadspolicydokumenten (fastställda av kommunstyrelsen den 3 april 2006 (§ 58) respektive 25 mars 2013 (§ 75)) som därmed har upphört att gälla.
Riktlinjerna innebär i korthet att
Gällande frågor kring anslutning till kommunalt VA se här: https://www.nacka.se/nackavattenavfall/vatten-och-avlopp/anslut-till-kommunalt-va/
Bussvändslingan vid Sommarbovägen
Vikingshillsvägen vid Backeboskolan
Avsmalnat övergångsställe vid Rörsundsviken
Vikingshillsvägen i höjd med Borevägen och Nordmannavägen
Vikingshillsvägen vid korsningen Nordmannavägen
Se tidigare beslut och dokument under STATUS OCH HANDLINGAR.
när Vikingshillsvägen byggs om
Detaljplanen för Vikingshillsvägen vann laga kraft den 26 juni 2013. Kommunstyrelsen beslutade den 13 juni 2012, att anta principerna för gatukostnader för Vikingshillsvägen.
Ett arbete med att förändra detaljplanen för området har pågått under en tid, men detta har avbrutits efter beslut i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Läs informationsbrevet som förklarar bakgrunden till beslutet (PDF-dokument, 1,4 MB)
Kommunen har fått beviljat ett tillstånd till markavvattning genom sänkning av Karbosjöns medelvattenstånd och restaurering av diken, ett så kallat markavvattningsföretag. Mark- och miljödomstolens miljödom kom den 21 mars 2012.
Kommunen ansökte om miljödomen för att skapa en långsiktigt hållbar lösning för hantering av dagvatten i området och för att minska risken för översvämningar vid Vikingshillsvägen.
Det blå område där nålsymbolen står är projektområdet.
Du kan zooma och navigera i kartan. Använd musen eller "+" och "-".
Trafikerade vägar är ett av de stora hoten mot groddjur. Vikingshillsvägen korsar ett stråk där grodor och paddor tar sig fram på väg mellan vintervistet och lekområdet nära Karbosjön. Därför bygger kommunen i samband med projektet en tunnel som ska rädda djuren undan trafikdöden. Eftersom grodorna började vandra medan innan arbegtet var helt färdigt fick byggpersonalen en extra uppgift - att lyfta över grodor i hinkar till rätt sida av vägen.
Bilderna är tagna under arbetet med att bygga tunneln, våren 2018.
Sidan uppdaterades: