Hoppa till innehåll

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Mitt Nacka

  • …så får du upptäcka spännande evenemang i din närhet.

Konstnärer utsedda för skissuppdrag i Fisksätra

I november 2016 gick Smart Kreativ Stad, Stena fastigheter och Nacka kommun ut med en intresseförfrågan kring fyra skissuppdrag för konstnärer samt kreatörer från filmbranschen som arbetar med rörlig bild, ljud, ljus, media, scenografi med mera. Uppdragen gäller fyra konstnärliga gestaltningar i Fisksätra och 222 intresseanmälningar från 81 kreatörer/konstnärsgrupper kom in.

Efter överläggning har juryn valt att bjuda in följande konstnärer att utföra skissuppdrag.

Uppdrag 1: Fontän
Annika Oskarsson och Thomas Nordström (konstnärsduo)
Susanne Rolf och Lehna Edwall (konstnärsduo)

Uppdrag 2: Fasad
Katarina Löfström
Cecilia Ömalm

Uppdrag 3: Gångbro
Anders Örnberg i samarbete med Karl Beckström och Mikael Frithiof (konstnärsgrupp)
Tina Frausin

Uppdrag 4: Gångtunnel
Andreas Blom / Kollektivet Livet (konstnärskollektiv)
Inka & Niclas Lindergård (konstnärsduo)

De konstnärliga gestaltningarna ska vara en unik del av Fisksätra, en mötesplats, och stimulera till samtal och reflektion för boende och besökare i alla åldrar och från olika kulturer. Gestaltningarna ska förhålla sig till Fisksätras miljö och arkitektur och bidra till platsens identitet på ett nytänkande sätt.

Skissförslagen kommer att presenteras mellan den 28 mars och 10 april 2017 i form av en utställning på Fisksätra bibliotek, där boende får möjlighet att rösta på det förslag de önskar se genomfört.

Satsningen i Fisksätra är ett samarbete mellan Konsten att skapa stad/Nacka kommun och Smart Kreativ Stad/Filmregion Stockholm-Mälardalen samt Stena Fastigheter.

Urvalet av konstnärer har gjorts av en jury bestående bestående av Geska Helena Brečević, konstnärlig ledare Smart Kreativ Stad/Filmregion Stockholm-Mälardalen, Katarina Fredrika, stadskreatör i Nacka kommun och som driver konceptet Konsten att Skapa Stad samt Karin Linander, fastighetschef Stena Fastigheter. För skissuppdrag 3 och 4 har även Lena Lagerlöf/Nacka kommun deltagit. Sakkunnig expertis bestående av Anna Ellare, planarkitekt Fisksätra, Nacka kommun och Sukina Hussain, kalkylingenjör vid enheten för anläggningsprojekt har bistått juryn. Annika Wik, följeforskare Smart Kreativ Stad har varit observatör under juryöverläggningarna.

Stockholm 15 januari 2017

Ett stort tack till alla som lämnat in skissförslag!

Sidan uppdaterades: